Want geregeld worden ons als boeren verweten dat we, door het voeren van soja, de ontbossing en het kappen van oerwoud in o.a. Brazilië in stand houden. Nederland voert jaarlijks 7 miljoen ton aan sojabonen in. Waarvan ongeveer de helft afkomstig is uit Brazilië. Nu zeggen onze grote groene vrienden van de vegetarische sojabonen compagnie dus altijd dat die soja hoofdzakelijk wordt gebruikt in veevoer. Voor de productie van het, door hun zo vermaledijde, vlees en melk. Dan nu maar even naar de feiten. Onderzocht door BNN/Vara. Hun eigen vega-clubbie dus. Er wordt hier jaarlijks dus 7 miljoen ton aan sojabonen ingevoerd. Twee/derde hiervan is voor de handel en gaat door verder Europa in. Dat houdt in dat er 7 - 4,6 = 2.4 miljoen ton aan sojabonen hier in Nederland achterblijven. Aan de sojabonen zelf hebben we als mens niets. Het gaat ons om de soja-olie. Dus de bonen worden geperst waarbij 20% olie en 80% restproduct overblijft. Volgens het eigen onderzoek van BNN/Vara wordt er 2 miljoen ton soja gebruikt in veevoer. Laat dat nu net die 80 % restproduct zijn. Het restant (0,4 ton = 20%) is dus de gewonnen sojaolie. Noodzakelijk voor onder andere de productie van koekjes, sauzen, margarine, veganistisch soja-melk, soja-vlees, soja- drinks en tofuh. "Ons" vee ruimt dus, op zeer efficiënte wijze, het restproduct, de soja schroot, van de soja-olieproductie op. Anders gezegd. Om de veganstische leefwijze mogelijk te maken hebben ze de Nederlandse boeren eigenlijk gewoon nodig om hun "rommel" op te ruimen. En toch willen ze dat niet domweg accepteren. Greenpeace moet natuurlijk wel klagen om de stroom geld van donateurs richting hun kas op gang te houden. Want een beetje rotsblokken in de zee gooien om de vissers te dwarsbomen kost ook klauwen met geld. En onderzoeksbureau Profundo is de "wij van wc-eend adviseren wc-eend" in "groen" onderzoeksland. De uitslag van het onderzoek is hun onderzoekers biij aanvang al wel bekend. Het is alleen even zien hoe ze er kunnen komen. Een onderzoek uitvoeren en dan de feiten zo presenteren dat het lijkt alsof anderen de schuld hebben aan iets waar je zelf hard aan mee werkt.
Knap. Het gegeven zou zo in een spannend verhaal passen. De titel heb ik al. Het leven van de Soja, en zijn heilige boontjes....
Tekst zinnige onzin
Link : Verantwoorde soja voor Nederlandse melkkoeien | The Daily Milk
Verantwoorde soja voor Nederlandse melkkoeien Hoeveel soja eten Nederlandse melkkoeien eigenlijk? Worden daar bomen voor gekapt in het regenwoud? Gebruiken we wel verantwoorde soja in veevoer? Belangrijke vragen als het gaat over hoe milieuvriendelijk melk is. De antwoorden op een rij. Milieuschade door sojateelt
Het thema komt niet uit de lucht vallen. Het dieet van onze melkkoeien bestaat namelijk deels uit soja en de sojateelt gaat niet zonder slag of stoot. Er is landbouwgrond voor nodig. Volgens cijfers van het Wereld Natuurfonds verdrievoudigde de hoeveelheid grond voor sojateelt in Zuid-Amerika de afgelopen 20 jaar zelfs. “En dat ging en gaat ten koste van tropisch regenwoud en savannebossen”, zegt Sandra Mulder van het Wereld Natuurfonds. “Bomen kappen voor soja is nu nog steeds een probleem.”
Kleine boeren verdreven
Niet alleen de ontbossing is een probleem volgens Sandra. “Bij de teelt van niet verantwoorde soja wordt soms de lokale bevolking van hun land verdreven, zijn de rechten van arbeiders niet altijd gewaarborgd en worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt.”
Bomen kappen voor koeien?
En Nederland staat in de schijnwerpers omdat ons land na China de grootste soja-importeur van de wereld is. Maar betekent dat ook dat onze melkkoeien het hele Zuid-Amerikaanse bos via een omweg vernielen? Volgens de feiten en de cijfers is dat gelukkig niet zo.
Verantwoorde soja
Hoe zit dat dan? Sandra: “De Nederlandse melkveehouderij is in 2015 helemaal overgeschakeld op 100 procent gecertificeerd verantwoorde soja, zoals die met het RTRS-keurmerk, (Round Table on Responsible Soy). Dat gaat via het systeem van ‘certificaten’ waarbij verantwoorde productie van soja wordt gesteund. Deze standaard voor verantwoorde soja voorkomt ontbossing en daarnaast worden de landrechten van kleine boeren gerespecteerd en wordt het gebruik van bestrijdingsmiddelen verminderd. Bij gecertificeerde boeren verdwijnt dus geen bos of andere natuur voor de soja.”
Nederland loopt voorop
De afspraken over de verantwoorde soja zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds, Solidaridad en Natuur&Milieu. “Tegelijkertijd hebben we ook afspraken gemaakt met een groot aantal retailers”, vertelt Sandra. “Natuurlijk kan het nog beter. De vlees- en eierindustrie in Nederland zijn bijvoorbeeld nog niet helemaal om. In Nederland is de melkveehouderij nu nog de enige agrarische sector die 100% verantwoorde RTRS-soja voor haar vee gebruikt.”
Vooral gras op het menu
Hoeveel soja eten Nederlandse melkkoeien eigenlijk? Dat valt reuze mee. Nederlandse koeien eten namelijk voornamelijk gras. Zelfs de minderheid van de koeien die nooit in de wei staan, eten voornamelijk gras. Circa 80 procent van hun rantsoen bestaat uit gras uit de weilanden rond de boerderijen zelf. Wist je trouwens dat deze grond vaak alleen maar geschikt is als grasland? Dat is een van de redenen dat we in Nederland zoveel melkkoeien hebben.
1,25% soja in rantsoen
De resterende 20 procent van het vaderlandse veevoer omvat maïs en bijproducten uit de voedselindustrie, zoals bierbostel – een restproduct van de bierbrouwerij – en soja. Van het totale rantsoen bestaat 1,25 procent uit soja. Volgens de NZO (waarin vrijwel alle zuivelbedrijven dan Nederland zijn verenigd) is de melkveehouderij daarmee zowel absoluut als relatief een geringe sojaverbruiker
Soja koeien?
Waarom zit er eigenlijk soja in voer van koeien? Het is door het hoge eiwitgehalte en de goede aminozuursamenstelling heel geschikt als onderdeel van krachtvoer. De beste soja komt uit Zuid-Amerika omdat de planten daar het beste groeien door het vele zonlicht. Maar omdat de vervoerskosten relatief hoog zijn (en de CO2-uitstoot dus ook) onderzoekt de zuivelindustrie in Nederland geschikte alternatieven, die een minder grote impact hebben op het milieu. Bijvoorbeeld door de soja-import uit Zuid-Amerika te vervangen door verantwoord geproduceerde soja of andere eiwitrijke grondstoffen uit Europa, zoals erwten, veldbonen en raapzaadschroot.