top of page

AANDACHT

Aandacht. Daar draait het om. Deze week was het de WNF die meende aandacht, of sponsorgeld, tekort te komen. Nederland zou de tweede grootste importeur van soja zijn volgens een paginagroot artikel in de Volkskrant.

Soja dat nodig is om het vee van de verdomde Nederlandse boeren te voeden zodat ze daar, getverderrie, echte melk of vlees, van kunnen produceren. Nu zijn dit soort, van subsidies en sponsorgeld, afhankelijke clubjes, bijzonder gek op aandacht.

En door op iedere slak een hand vol soja te leggen, lukte ze dat ook dit keer weer.

Nu even de feiten. China voert 73% van alle wereldwijd geproduceerde soja in. Nederland, met zijn tweede plek, "slechts" 3,9 %.

De "echte" winnaar is dus wel duidelijk.

Maar Nederland is een handelsland en een doorvoerland. Want van die 3,9% blijft maar 0,5% ( = 2 miljoen ton) hier echt achter. Die soja is bovendien een stuk duurzamer dan de soja die in veel andere landen wordt gebruikt. Alle soja die in Nederland voor diervoeders wordt gebruikt, is gecertificeerd en voldoet aan strenge duurzaamheidscriteria. Die trouwens ook zijn opgesteld in samenwerking met datzelfde WNF. Daarmee lopen we in Nederland voorop ten opzichte van de rest van de wereld. De rest van die ingevoerde soja gaat door verder Europa in.

Onbewerkt of hier verwerkt/bewerkt. Die 0,5 % plaatst ons landje al heel wat lager op de lijst.


Maar wat doen we met die soja? De eiwit- en vetrijke sojaboon kan als hele boon worden gebruikt in diervoer maar dat is niet gebruikelijk. Normaal wordt de boon gecrusht. Dit is een proces waarbij – nadat de hullen van de bonen zijn verwijderd – de olie van de rest van de boon wordt gescheiden. 1000 Kg sojabonen leveren ca 190 tot 200 liter sojaolie, zo’n 20 kg sojahullen, 790 kg sojaschroot en een klein beetje productieverlies.

Aha!!

Van elke 1000 kg sojaboon is maar bijna 20% geschikt voor menselijke consumptie. Onder andere voor in heel veel sauzen, zepen, levensmiddelen en vegetarische producten. Zo bestaat de veggeterriër, de vegetarische tegenhanger van de hot-dog voor 55% uit soja-eiwit en zit er ook nog palmvet in. (En heerlijke natriumalginaat, verwerkt Euchema-wier, calciumchloride, tapiocazetmeel, tarwegluten, natuurlijke aroma's, specerijen, kruiden, citrusvezel, psyliumvezel, rook, aardappeleiwit, voedingszuur: citroenszuur, kleurstof: ijzeroxide, verdikkingsmiddel, methulcellulose, zout, ijzer, vitamine B12.) De smaak moet toch ergens vandaan komen.


Dus inderdaad. Van die 20% van de sojaboon die te consumeren is gaat een gedeelte naar onze millieubewuste veggie-vrienden. Al moet ik wel eerlijk zeggen dat er ook een gedeelte van de soja-olie wordt gebruik in veevoer.

Maar daar zijn die veggie-vrienden en hun sponsorgeldkloppers dan weer niet eerlijk in. De 80% voor de mens onverteerbare sojaschroot wordt door hun gewoon ook soja genoemd. Waardoor het in hun verhalen ook lijkt alsof dit sojaschroot ook geschikt is voor de mens.

Waardoor het weer lijkt alsof onze veehouderij inderdaad meer dan 85% van de soja gebruikt. Misschien moeten we eens gaan wisselen. Mogen hun die 80% niet voor de mens te verteren sojaschroot oppeuzelen. Dat is pas vegetarisch!!!

Als mens verbruiken we bijna net zoveel menselijk consumeerbare soja als onze landbouwhuisdieren.

In ons voedsel, verzorgingsmiddelen of als bio-brandstof. Alleen maken onze boeren van overgebleven restproduct ook nog zeer waardevol ECHT voedsel. Zonder een hele shit-load aan bewerkingen en toevoegingen!! Ze waarderen de 80% "rotzooi" op en houden zo die 20% echte soja-olie betaalbaar. Een bedankje van de veggie's zou hier meer op zijn plek zijn.

Aandacht hebben ze inderdaad gekregen. Pagina's vol over onze koeien die het Amazonegebied zogenaamd leeg zouden vreten. Maar kijk iets beter rond, zoekt naar de echte feiten, en oordeel zelf. En zeg me dan welk voedsel, nu het "eerlijkst" is......

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page