top of page

ALERT - ALERT - ALERT : ZLTO waarschuwt voor dierenactivisme na incident varkenshouderij in Dongen

De ZLTO waarschuwt veehouders voor actie van dierenactivisten in Noord-Brabant. Afgelopen weekend vonden er in de gemeente Dongen enkele incidenten op een varkenshouderijbedrijf plaats die volgens de belangenbehartiger zijn te scharen onder de noemer dierenactivisme.


Afgelopen weekend werden deuren beklad met onvriendelijke leuzen en in een varkensstal zijn zelfs biggen losgelaten. Dit heeft volgens ZLTO veel impact op de ondernemer en zijn gezin gehad. Ook zorgt het inbreken van de dierenactivisten voor risico’s voor de diergezondheid en kan er eenvoudig een ziekte worden binnengebracht. Zeker gezien het feit dat een behoorlijk aantal dierenactivisten ook uit het buitenland komen, bestaat bijvoorbeeld het gevaar dat varkenspest Nederland binnendringen. Zaak dus dat veehouders waakzaam blijven.


Contact met politie

ZLTO staat, samen met LTO Nederland en POV, in nauw contact met politie en justitie. Het is nog niet bekend of de politie weet om welke dierenactivisten het gaat. ZLTO en POV blijven richting (landelijke) politiek, ministerie van Justitie en Veiligheid en gemeenten, aandringen dat er nu en in de toekomst snel en slagvaardig opgetreden wordt tegen alle vormen van dierextremisme én bij incidenten.


Bel 112

Veehouders kunnen volgens de ZLTO ook zelf iets doen. Zijn er verdachte gebeurtenissen? Aarzel dan niet en meld die aan de afdelingsvoorzitter. Wanneer men persoonlijk te maken krijgt met acties of actievoerders, geeft de belangenbehartiger een aantal tips. Bij inbraak, erfvredebreuk, bekladding of bedreiging door dieractivisten is het verstandig om 112 te bellen en te verzoeken om politie. Geef aan dat het dieractivisme betreft. Blijf rustig. Speel geen eigen rechter. Dat kan leiden tot vervolging en kan de rechtsgang tegen activisten en extremisten verstoren. Maak de overtreder duidelijk dat die niets te zoeken heeft op het bedrijf en direct dient weg te gaan.


CTER code

Het is op advies van de ZLTO ook belangrijk om aangifte of melding te doen; in overleg met politie. Bij het doen van aangifte moet altijd de code ‘CTER’ worden toegevoegd: dat staat voor team ‘Contra Terrorisme, Extremisme & Radicalisering’ van de Nationale Politie. Met die code komt het dossier bij de juiste afdeling van de politie terecht. Bel de burgemeester en maak afspraken over de informatie-uitwisseling tussen gemeente en politie. Vermijd contact, discussie en confrontatie met actievoerders. Haal eventueel personeel uit de gebouwen. Registreer kentekens van vervoermiddelen. Maak foto’s en filmpjes van de inbraak, van activisten en van andere relevante gebeurtenissen of acties. Geef geen commentaar tegenover de media. Dit wordt, indien nodig, opgepakt door ZLTO, LTO Nederland of POV.



 

APP FDF DIRECT ALS JE BEDRIJF WORDT BINNENGEDRONGEN, ONDERNEEM ZELF GEEN ACTIE. BLIJF IN HUIS EN BEL 112!

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page