De grootste vleesverwerker van België, Belgian Pork Group (BPG), heeft investeringen ter waarde van 112 miljoen euro aangekondigd. De komende 5 jaar zal er geïnvesteerd worden in zowel productiefaciliteiten, als in duurzaamheid. De snijzalen krijgen een upgrade en de snelkoelinstallaties worden uitgebreid. Tegen 2025 zal het watergebruik gehalveerd worden.
Om de kwaliteit nog verder op te trekken plant Belgian Pork Group de komende 5 jaar 112 miljoen euro aan investeringen. „Op de sites te Westrozebeke en Wijtschate worden belangrijke investeringen doorgevoerd om de leeggoed flow te verbeteren”, zegt Manuel Goderis, Product Manager. „Deze investeringen gaan hand in hand met verbetervoorstellen die in overleg met de bevoegde instanties worden besproken. Op het programma staan belangrijke upgrades van de snijzalen in de sites te Aubel en Wijtschate, een volledige heropbouw van de snijzaal in Westrozebeke, optimalisatie van de koelcellen en een uitbreiding van de snelkoelinstallaties. Met het oog op de heropstart van de export naar China werd bovendien geïnvesteerd in een extra site te Gent waar ook de nodige grondige renovaties werden doorgevoerd. Op deze manier staan we ervoor garant dat we voldoen aan de laatste eisen op vlak van hygiëne en kwaliteit.”
Minder waterverbruik
Inzake duurzaamheid wordt actief gewerkt aan water- en energiebesparing. „Tegen 2025 zal het waterverbruik op onze sites met minstens 50 procent worden gereduceerd”, zegt Manuel Goderis. „Op de site in Meer wordt bovendien een unieke samenwerking opgezet met een nabijgelegen tomatenkwekerij, waarbij zowel overtollig regenwater, restwarmte als elektriciteit (via een zonnepanelenpark) op een efficiënte manier ingezet zal worden in onze bedrijfsvoering. Elektriciteit wordt steeds meer op de sites zelf opgewerkt. In 2020 werd nog een zonnepanelenpark van 6000m² in gebruik genomen, en drie WKK-installaties zorgen zowel voor de productie van elektriciteit als van warmte dat direct wordt aangewend in de productie. Daarnaast wordt ook sterk ingezet op vorming en opleiding op maat van de medewerkers. Om de ambities waar te maken zijn ze bovendien voortdurend op zoek naar nieuwe collega’s met een passie voor voeding. Momenteel zijn er meer dan 40 openstaande vacatures, en dit voor allerhande profielen.”
Slecht 2020 2020 was niet het beste jaar. De coronacrisis en de exportbeperkingen omwille van de Afrikaanse varkenspest (AVP) in België en Duitsland zorgden voor een ongeziene druk op de varkensprijs. BPG voert wereldwijd uit naar 50 landen. „Dankzij de flexibiliteit van onze leveranciers, klanten, medewerkers en partners zijn we erin geslaagd het hoofd te bieden aan dit uitzonderlijke jaar en kijken we met een positieve blik naar de toekomst”, zegt Manuel Goderis. Het barslechte coronajaar houdt de vleesverwerker niet tegen om de investering te doen. De export viel door AVP in elkaar en de prijzen kelderden, maar de verkoop in eigen land verliep volgens BPG wél goed. Volgens de Belgian Pork Group hebben de mensen varkensvlees zelfs herontdekt. Het vlees belandde onder meer op barbecues en fondue met kerst.
AVP-vrije status Maar er is beterschap in zicht. Op 21 december 2020 heeft de Wereldorganisatie voor diergezondheid de AVP-vrije status van alle Belgische varkens bevestigd. Deze AVP-vrije status is zeer belangrijk voor de Belgische export van varkensvlees. Bijgevolg kan de export nu geleidelijk aan heropgestart worden in een aantal landen buiten de EU, en dit beïnvloedt bijgevolg ook de Europese handel. Ondertussen werkt Belgian Pork Group verder aan de toekomst en blijft het in nauw contact met klanten om de export zo snel mogelijk te kunnen opstarten.
„Zo worden er bijvoorbeeld audits van op afstand doorgevoerd via video”, zegt Manuel Goderis. „Daarnaast is het essentieel om cruciale investeringen door te voeren om te anticiperen op de verder stijgende kwaliteitseisen. In dit kader werden de voorbije vier jaar investeringen doorgevoerd ter waarde van 80 miljoen euro. Dit vertaalde zich onder meer in het bouwen van een gloednieuw state-of the-art slachthuis in 2017 in Westrozebeke. Daarnaast werd de automatisatie van de voorverpakkingsafdelingen verder doorgevoerd, met het oog op een nog betere belevering van onze thuismarkten.” De grootste vleesverwerker beschikt in België over vier slachthuizen. 40 procent van alle Belgische varkens wordt er geslacht, goed voor 3,8 miljoen varkens per jaar. In 2020 draaide het een omzet van naar schatting 700 miljoen euro. Er werken 1650 mensen. De Belgian Pork Group is ontstaan uit een fusie van Westvlees en Covalis in 2015.
Tekst: Matthias Vanheerentals Beeld: Belgian Pork Group
Comments