Wageningen Livestock Research heeft op verzoek van Biohuis een quickscan uitgevoerd om in kaart te brengen of en hoe de biologische veehouderij sector kan bijdragen aan het oplossen van de stikstof problematiek. Hieruit bleek dat omschakelen naar biologische melkveehouderij één van de manieren kan zijn die kan bijdragen aan het verlagen van de ammoniakemissie rondom Natura 2000 gebieden. De vraag naar biologisch geproduceerde producten bepaalt hoe groot deze bijdrage kan zijn. Het onderzoek is betaald door het ministerie van LNV.
Onderzoeker Gerard Migchels: “Het onderzoek richtte zich op de vraag wat de potentiële bijdrage is aan reductie van de ammoniakemissie van bestaande biologische bedrijven. En het perspectief en de potentiële voordelen als meer bedrijven in de omgeving van Natura 2000 gebieden omschakelen naar biologisch.”
Zeer beperkte bijdrage via biologische varkens- en pluimveehouderij
De bijdrage die varkens- en pluimveehouderij kunnen leveren aan vermindering van de ammoniakemissie in Nederland is zeer beperkt. De ammoniakemissie per dierplaats in de biologische varkens- en pluimveehouderij is hoger dan in de gangbare houderij; voornamelijk als gevolg van een groter oppervlak per dier (dierenwelzijn). Wel is het zo dat biologische bedrijven een (gezins)inkomen kunnen verdienen met minder dieren; waardoor een biologisch bedrijf kleiner kan zijn. En de totale ammoniakemissie op bedrijfsniveau lager kan zijn dan op een gangbaar bedrijf.
Bron : https://www.varkensbedrijf.nl/wet-en-regelgeving/stikstofaanpak/biologische-varkens-en-pluimvee-lost-stikstofcrisis-niet-op
Comments