top of page

Boeren dreigen met hardere acties: "Dat heeft Nederland nog nooit gezien"

De boeren zijn nog lang niet klaar met actievoeren. Inmiddels zijn er al meer dan twee weken flinke protesten van de agrarische sector naar aanleiding van het voorgenomen stikstofbeleid van het kabinet. Tijdens een persconferentie in Eerbeek werd gisteren duidelijk dat de actie wellicht alleen maar harder gaan worden.



De krant was aanwezig bij de persconferentie en de boeren die daar het woord voerden, lieten aan duidelijkheid niets te wensen over. “We hebben nu veertien dagen actiegevoerd in het land”, stelde boer William Schoonhoven. “Steeds gebeurde dat binnen de grenzen van de wet. Maar het resultaat is dat we uitgelachen worden door het publiek. Daarom blijven we actievoeren, maar dan op een manier die Nederland nooit eerder heeft gezien. Dat doen we niet voor ons plezier.”

Vertellen wat hij nu precies bedoelde met die woorden en over welke acties het dan gaat, wilde Schoonhoven niet. Maar dat er grotere acties met veel meer impact aan zitten te komen lijkt wel duidelijk. Daardoor lijkt de situatie meer en meer te escaleren.


Serieus genomen door de politiek voelen de boeren zich allang niet meer. De aangestelde bemiddelaar Johan Remkes wordt door weinig boeren serieus genomen en vooral gezien als een verlengstuk van de overheid. Bovendien was het uitgerekend Remkes die ervoor zorgde dat de stikstofplannen in het regeerakkoord terecht kwamen en die adviseerde om nog meer uitstoot te reduceren. Verschillende landbouworganisaties hebben inmiddels dan ook al aangegeven niet in gesprek te zullen gaan met Remkes. Maar het kabinet houdt voet bij stuk en zegt dat er geen andere bemiddelaar zal worden aangesteld. Het is Remkes of niemand. Minister-president Mark Rutte denkt bovendien dat de boeren ‘gewoon’ aanschuiven bij Remkes, zo bleek vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie.

Daarmee lijken de onderhandelingen nog voor ze zijn begonnen al muurvast te zitten. Bart Nijman van GeenStijl vatte dat op Twitter misschien nog wel het beste samen, doelend op de houding van het kabinet: ‘Star vasthouden aan een ‘bemiddelaar’ die voor één team werkt (dat van vvd66) betekent volgens mij dat Rutte helemaal niet wil onderhandelen. Het besluit is al genomen, en het gaat gewoon gebeuren. Klaar.’

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page