top of page

Boeren verbijsterd over uitgelekt kabinetsplan voor stikstofreductie: ‘Absurde voorstellen’

Volgens berichtgeving van NRC moet de stikstofuitstoot in sommige gebieden van ons land met 70 tot 80 procent worden teruggebracht. Deze krant baseert zich op een uitgelekte ‘regiostrategie’ van het kabinet, waarvan de inhoud wordt bevestigd door Haagse bronnen.



In de regiostrategie schetst het kabinet in detail hoe de stikstofuitstoot in verschillende delen van Nederland moet krimpen om de natuur te beschermen. Rondom ’s lands grootste natuurgebied de Veluwe zou de reductie zelfs tot 100 procent kunnen oplopen. Voor Nederland als geheel geldt een reductieopgave van 40 procent.

Als je deze percenta­ges als uitgangs­punt neemt, zullen heel wat bedrijven moeten verdwijnen Harold Zoet, LTO

Deze krimp is niet haalbaar zonder drastische maatregelen, zoals gedwongen uitkoop van boerenbedrijven, vreest belangenorganisatie LTO. ,,Als je deze percentages als uitgangspunt neemt, zullen heel wat bedrijven moeten verdwijnen’’, zegt LTO-bestuurder Harold Zoet uit Wezep. ,,Ik zie niet voor me dat 80 procent vrijwillig gaat stoppen.”


Bouwprojecten

Het kabinet worstelt al drie jaar met het stikstofdossier. In 2019 zette de Raad van State een streep door het toenmalige Programma Aanpak Stikstof (PAS), waardoor de uitgifte van vergunningen aan boerenbedrijven werd stopgezet. Ook andere activiteiten waarbij stikstof vrijkomt, zoals bouwprojecten en aanleg van wegen, kwamen stil te liggen.

Rutte IV wil de stikstofuitstoot in 2030 met de helft terugbrengen. Hiervoor trekt het kabinet 25 miljard uit. In de uitgelekte regiostrategie geeft het kabinet de provincies een cruciale rol. Zij krijgen een jaar de tijd een plan te maken voor het halen van de regionale doelen. Voor de uitvoering van die plannen krijgen provincies geld van het Rijk.


Buitenproportioneel

De uitgelekte strategie zorgt voor grote onrust in de agrarische wereld. LTO noemt de voorstellen ‘absurd en onrealistisch’. LTO-bestuurder Zoet is geschrokken. Hij noemt ze onacceptabel. ,,Je houdt met alles rekening, maar wat we nu horen, is buitenproportioneel. Zo ga je niet met inwoners van dit land om.” Hij vreest dat 80 procent van de boeren in de Gelderse Vallei en rond de Veluwe zullen verdwijnen.


Stevig verzet

LTO put enige hoop uit de opstelling van provincies. ‘Zij worden samen met boeren in deze onmogelijke positie gemanoeuvreerd’, aldus het landelijk bestuur. ‘Wij roepen provincies op tot stevig verzet tegen deze onmogelijke Haagse dictaten.’ Zoet verwacht een nieuw boerenprotest. ,,Hoe en wat kunnen we nog niet zeggen, maar dit laat agrarisch Nederland niet over zich heen komen.”

LTO is positief over de stap die Overijssel donderdag aankondigde. Deze provincie wil 25 miljoen euro reserveren om boeren te helpen die als gevolg van de PAS-uitspraak uit 2019 zonder natuurvergunning werken.

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page