top of page

Bommels Gedachtes:

Bommels Gedachtes: Er dreigt een wereldwijde voedselcrisis door de oorlog in Oekraïne? Vreemd, want volgens de laatste gegevens was dit allang wereldwijd aan de hand!? Miljoenen mensen eten niets of méér dan weinig, kinderen sterven dagelijks aan gebrek Nutricia (!) en voedzaam voedsel. Dit bericht had dus héél anders de wereld in gekopt moeten worden!


‘Er dreigt een westerse voedselcrisis!’


Zodra het luxe westen last van te- weinig krijgt, heeft het de nare gewoonte dit wereldwijd te trekken. Men vergeet de nood ‘n hongerlijdende die nóg nooit een volle buurtsuper hebben mogen aanschouwen. Die die met lege maag en dorstige mond op zoek naar iets van levensvatbaar blijven, worden door ons westerlingen als vervelende bijzaak gezien. Vooral het oppassen dat die honger en dorst niet maakt dat zij deze kant op komen (!) is een doorn in ons westerse oog!

En toch komen zij, elke keer weer spoelen er voornamelijk mannetjes met hoge verwachtingen aan! Zij zijn niet de helden die wij verwachten, zij laten vrouw kind en opvoeders achter in de hoop deze ooit per vliegmachine hierheen te te kunnen herenigen!


Hadden wij liever en meer welkom geheten wanneer de bootjes vol vrouw en kind hadden gezeten? Hadden wij dan ook geapplaudisseerd en onze huizen opengesteld? Meer dan honderd- miljoen opgehaald om deze angstige ogen iets van hoop te geven? De online chatrooms stromen vol met haat en vraagtekens over hóé men omgaat met de Oekraïense gevluchte tegenover die uit landen als Syrië en Afghanistan. Het verschil is dat weinig van hen niet komen mee draaien maar graaien! (uitzonderingen daargelaten)

Voedseltekort, het klinkt angstig en iets wat surrealistisch. Helemaal wanneer ik weer eens zuchtend in de buurtsuper sta te loeren naar de overvolle schappen. Denkende over ‘wat nu weer op tafel te toveren?’ zou er echt een dag komen dat wij letterlijk moeten vreten wat de maatschappelijk- verkregen pot schaft? Bijna ondenkbaar, maar voor de ouderen onder ons een waarheid die niet te bevatten echt is.


Door mijn brein vliegen vreemde gedachten over een nabije toekomst vol ellendige scenario's. Over voedseltekorten en donkere nachten waarin straatlicht bij het verleden hoort. Over hongerige knorrende magen van kinderen en stil tranende ogen van opvoeders. Mijn generatie en al die daarop volgen zijn dit soort toekomstbeelden alleen van televisie gewend. Wij kunnen ons geen schaarste voorstellen, noch het hebben van honger en dorst.


Vandaar dat ik nu niet meer richting het oosten loer, maar naar daar waar het Koningshuis vertoeft! Zodra zij (weer!) de biezen oppakken en richting ver weg gaan, zal ik volgen! Lijkt mij heerlijk, samen met een roedel steenrijke troonopvolgers een beetje beren en herten schieten in de bossen van Canada! Al hoop ik héél stiekem dat zij dit keer voor Argentinië kiezen, want daar schijnt de zon en dansen de mensen de Tango! De enige angst die ik dan zal hebben is dat Willem Engel ineens langs komt Tangoën! Maar die pleuren wij dan in de plomp, want daar zijn de Argentijnen weer heel goed in!

Fijne Dag Lieve Volgers

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page