OLAF VERHAEGHE PIETER LAMBRECHT THOMAS SEGERS - 03 mei 2022 01:30
Eén op de zes landbouwbedrijven die door het stikstofakkoord bedreigd zijn, ligt bij beschermde natuurgebieden waar vooral buitenlands stikstof neerslaat. Zeker in de grensstreek met Nederland weegt de overgewaaide stikstof zwaarder door dan die van de rode en oranje boeren.
Volgens het Vlaams stikstofakkoord moeten 41 boeren, onder wie de paters van de abdij van Averbode, ten laatste in 2025 hun activiteiten volledig stopzetten. Naast de rode is er ook een oranje lijst van nog eens 107 bedrijven die met een uitkoopvergoeding de kans krijgen vrijwillig te stoppen. Een forse daling van de stikstofuitstoot van de landbouw, vooral ammoniakgassen uit de intensieve veeteelt, moet de omliggende Europees beschermde natuur vrijwaren.
1 op 6 25 van de 148 rode en oranje landbouwbedrijven, of één op zes, zijn gevestigd bij natuurgebieden waarvan meer dan de helft van de stikstofneerslag uit het buitenland komt. Maar uit een doorgedreven data-analyse door De Tijd van het milieueffectenrapport bij het stikstofakkoord blijkt dat die inspanning niet zal volstaan. Een op de zes bedreigde boeren is gevestigd bij een beschermd Natura 2000-gebied waar meer dan de helft van de neergedaalde stikstof uit het buitenland komt.
Van de 148 rode en oranje bedrijven is dat bij 25 het geval. Vijf staan op de rode lijst, de twintig andere op de oranje. Ondanks de eerder beperkte stikstofimpact op de omliggende natuurgebieden krijgen de betrokken bedrijven toch een oranje of zelfs rode stempel. 18 van die 25 bedrijven zijn gevestigd in Limburg.
Hallerbos
De stikstofneerslag op Europees beschermde natuurgebieden komt voor iets minder dan de helft van buiten Vlaanderen overgewaaid. Het grootste aandeel daarvan komt uit Nederland, Frankrijk en Wallonië. Daarna volgen Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de uitstoot van het scheepvaartverkeer op de Noordzee.
Van de 38 Vlaamse Natura 2000-gebieden zijn er 15 waar het overgewaaide stikstof goed is voor meer dan de helft van de jaarlijkse neerslag. Vooral in Limburg ligt de hoeveelheid buitenlands stikstof aanzienlijk hoger. De overgrote meerderheid komt uit Nederland, maar ook de industrie in het Duitse Ruhrgebied speelt een rol.
De puzzelstukjes van de Vlaamse stikstofwolk De Tijd legt de puzzelstukjes van de stikstofwolk bij elkaar, van wat komt overgewaaid van onze buurlanden tot wat wordt uitgeblazen in de Westhoek. Lees meer.
De stikstof die afkomstig is uit Brussel en Wallonië en op Vlaamse bodem neerdwarrelt, wordt door de overheid ook als ‘buitenlands’ gecatalogeerd. Het Hallerbos in Halle, bekend van de bloeiende hyacinten, is een van de beschermde natuurgebieden die daarvan impact ondervinden. 7 van de 25 bedrijven zijn gevestigd in de buurt van het Hallerbos.
Netto-exporteur
Omgekeerd is Vlaanderen net als Nederland een netto-exporteur van stikstof. Voor elke ton stikstof die van over de lands- en regiogrenzen komt binnengewaaid, gaat ruim 2 ton weer buiten. Door de dominante zuidwestenwind in onze regio waait de Vlaamse stikstofuitstoot vooral richting Nederland.
Veel invloed op de uitstoot van over de eigen grenzen heeft Vlaanderen niet. Net als de Vlaamse regering timmert de Nederlandse regering van premier Mark Rutte aan nieuwe regelgeving die de stikstofuitstoot naar beneden moet krijgen. In Nederland ging de maximumsnelheid op autosnelwegen in 2020 al naar 100 kilometer per uur, al stelde een rechter de impact daarvan op de stikstofreductie onlangs in vraag.
De sluiting van de 900 jaar oude boerderij van de abdij van Averbode doet de stikstofdiscussie in de regering-Jambon weer oplaaien. Terwijl minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) voor elk individueel dossier de deur probeert open te houden, ligt de rode lijst voor haar collega van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) onherroepelijk vast. Door te morrelen aan die lijst openen we volgens Demir ‘een doos van Pandora die ons weer bij af brengt’.
Comments