top of page

Chinezen bouwen 's werelds grootste varkensbedrijf

Foto van schrijver: Linda van KollenburgLinda van Kollenburg

Achter de muren van een gigantisch industrieel complex op het platteland van China produceert topvarkensproducent Muyuan Foods meer varkens op een enkele locatie dan welk bedrijf dan ook ter wereld. De megaboerderij in de buurt van Nanyang zal uiteindelijk 84.000 zeugen en alle biggen huisvesten en is veruit de grootste varkenshouderij ter wereld, ongeveer tien keer de grootte van een typisch bedrijf in de Verenigde Staten. Het doel is om ongeveer 2,1 miljoen varkens per jaar te produceren.



De megastal, in deze is de term correct, kost bijna 400 miljoen euro. De megastal van 400 miljoen met verschillende verdiepingen zal uitgerust worden met de nieuwste technieken, zoals intelligente voersystemen, mestrobots en infraroodcamera's om de gezondheid van de varkens te detecteren. De nieuwe varkenshouderij, waarvan bouw in maart begon en in september de eerste stal van de 21 stallen al operationeel was, is een voorbeeld dat China snel afscheid neemt van de traditionele ‘back yard’ boerderijtjes en overstapt op enorme, geïndustrialiseerde varkensbedrijvenfokkerijen.

Vele kleine bedrijfjes zijn weggevaagd door de uitbraak van varkenspest. De verschuiving, die al jaren aan de gang is, is hierdoor sterk versneld. Dat wordt ook nog eens gestimuleerd door de enorme winsten die zijn geboekt bij de varkensbedrijven sinds de Afrikaanse varkenspest de varkensstapel van het land heeft geteisterd en de varkensprijzen fors heeft doen stijgen.


Zeer hoge varkensprijzen

Het grootste varkensbedrijf in de wereld is in een snel tempo gebouwd, om te profiteren van de zeer gunstige periode met zeer hoge varkensprijzen. Hoewel de investering door de varkenspest in het land risicovol is, heeft het Chinese bedrijf vertrouwen dat het de ziekte buiten de staldeuren kan houden. Zo zal er een hoge mate van biosecurity zijn en wordt het voer bijvoorbeeld op het terrein zelf gemaakt en ontsmet.


50.000 extra werknemers

Het grootste probleem is niet de financiering, grond of ziekten, maar het verkrijgen van goed personeel om in de high-tech stallen te werken. De schatting is dat het bedrijf de komende tijd met al zijn plannen voor nog meer grote varkensbedrijven meer dan 50.000 geschoolde mensen moet hebben, terwijl de stallen door technologie zelf minder personeel nodig hebben. Technologie moet er ook voorzorgen dat de kostprijs fors daalt. Op dit moment meldt Muyuan Foods een kostprijs van 1,81 euro per kilogram slachtgewicht.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page