top of page

Consumentenprijs rundvlees stabiel, maar flinke prijsstijgingen in de keten

Foto van schrijver: Linda van KollenburgLinda van Kollenburg

De index van prijzen van rundvlees af verwerker en van die van rundvee af boerderij stegen naar nieuwe recordhoogten van respectievelijk 134 punten en 138 punten. Dat zijn stijgingen van 6 procent en 9 procent ten opzichte van twee maanden eerder. De aantrekkende wereldvraag en hoge energieprijzen stuwen de grondstofprijzen in 2021 omhoog.


Prijsontwikkeling

De prijsindex af boerderij laat een grote stijging zien. De prijsindex af boerderij is in november 2021 uitgekomen op een nieuwe recordhoogte van 138 punten, een stijging van 9 procent over twee maanden en 48 punten (54 procent) in een jaar. De grootste prijsstijging van de prijsindex af-berderij binnen een jaar in de voorgaande tien jaar was 31 procent in 2017. Het totale aantal runderslachtingen in 2021 loopt met minimaal een kwart achter vergeleken met voorgaande jaren.

De prijzen af vleesverwerking op de binnenlandse markt (PPI) zijn in november 2021 naar een absolute recordhoogte van 134 punten gegaan. Dit is een stijging van 6 procent in twee maanden. De PPI klimt in een jaar omhoog met 28 punten (26 procent). Dat is uitzonderlijk: de grootste prijsstijging binnen een jaar in de voorgaande tien jaar was 14 procent in 2017. De scherpe prijsstijging in 2021 betreft ook de buitenlandse afzet.

De consumentenprijsindex (CPI) voor rund- en kalfsvlees is in november 2021 uitgekomen op 113 punten. De CPI beweegt zich in 2021 relatief stabiel rond dit niveau. De CPI had een record van 115 punten in juli 2020.


Invloed coronavirus

Vanaf de eerste maanden van 2020 hebben veel landen, waaronder Nederland, ingrijpende maatregelen genomen ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus. Het virus en de maatregelen hebben een grote impact op de nationale en internationale rundvleesmarkten gehad. Enerzijds is de logistiek van de aanvoerketens bemoeilijkt. Anderzijds heeft uitval van vraag in sommige afzetkanalen in binnen- en buitenland een rol gespeeld in de prijsontwikkeling. In Nederland is de afzet van vaak luxere soorten rundvlees en kalfsvlees naar de foodservicesector drastisch gedaald door de gedeeltelijke sluiting van de horeca. Tegelijkertijd is er een hogere afzet van producten in de retail geweest. De coronacrisis brak uit toen het buitenland een relatief gunstige afzetmarkt voor rundvlees leek te zijn.

In de loop van 2021 zijn de voedselgrondstofprijzen op de wereldmarkten gaan stijgen. Veel landen hebben de coronamaatregelen voor een deel teruggedraaid. Landen zijn hun voedselvoorraden weer gaan aanvullen. Een andere reden voor duurdere voedselgrondstoffen zijn de prijsstijgingen van energie voor productie en transport.

Bron: Agrimatie

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page