top of page

De vegetariër.

Voorstander van een manier van eten die soms wel een hype lijkt te zijn. Nu zijn er verschillende soorten vegetariërs.

Of veggies. Om alles maar heel populair onder één noemer te kunnen plaatsen. De veganist. Die geen enkel dierlijk product eet of gebruikt. Een manier van leven die ergens wel respect verdient.

De terror-tariër. Veelal ook veganist. Strijd met hart en ziel, of in hun geval "sojaboon en preistengel" tegen alles wat ook maar iets met de veehouderij te maken heeft. Hierbij wordt geweld zekers niet geschuwd, leugens rustig gebruikt en ze zien zichzelf bijna als de plaatsvervanger van Christus op deze aarde. Ze zijn alleen maar bezig om hun "ware vegawoord" te verkondigen. Of hun leugens. Want alles is in hun strijd tegen tegen vlees en de dierhouderijen geoorloofd.

De "gewone" vegetariër. Eet geen vlees omdat ze het uit principe niet doen. Is meestal goed mee te praten en kan zijn principes ook redelijk beargumenteren. Zeurt je niet de hele avond aan je kop over zijn/haar vega-zijn. Is vaak wel een biertje mee te drinken. De vage-tariër. Weet niets en snapt weinig van vega-voedsel. Kijken en luisteren graag naar de prietpraat van de PvdD en GL. En geloven serieus dat wat door hun wordt gezegd ook echt waar is. Zelf op onderzoek uitgaan is voor hun meestal een stap te ver. Noemt "klimaat" en "milieu" als reden maar pakt dus ook rustig een "vervuilend" stedentripje. Lopen "dom" mee in de vega-meute maar snappen eigenlijk niet wat ze doen.

Nu lijkt de vega-hype een beetje op zijn retour te gaan. De nepvleesch verkopen nemen af en in verscheidene supermarkten wordt het aantal vakken met vegetarisch vleesch steeds kleiner. De aandelen van Beyond Meat kelderen naar beneden en men verwacht een koersdreun. (Ook vandaag is de waarde weer 6% gezakt)

Ook komen er steeds meer onderzoeken naar voren waarin blijkt dat vegetariërs ongezond leven. Veel jonge vrouwen hebben tekorten aan essentiële nutriënten omdat ze weinig of geen rood vlees en zuivelproducten consumeren. Dat brengt hun gezondheid mogelijk in gevaar. Vooral op latere leeftijd gaan ze daar last van krijgen maar dan is het vaak al te laat. Één ding staat al wel vast. De wereld willen redden door geen dierlijke producten te eten gaat niet lukken.

Het enigste echte voordeel van vega-vleesch komt uiteindelijk bij de producent terecht. En dat voordeel heet "winst". Voor een schijntje wordt er fabrieksmatig een plak "vleesch" in elkaar geknutseld. Dat dan ook nog eens voor de hoofdprijs kan worden verkocht. Gelikte reclamecampagnes met mooie jonge mensen en zogenaamd goudbruin gebakken "vleesch" moeten de verkoopcijfers wel doen stijgen. De kleine lettertjes op de achterkant van de verpakking worden jammer genoeg zelden gelezen door de "milieubewuste" consument. Vaak staan er een compleet scrabble-bord aan toevoeg- en houdbaarheidsmiddelen op. "Afgeblust" met teveel zout.

Over smaak valt te twisten.

Nu wil ik alle vlees ook niet goed praten. Er zit tenslotte een wereld aan verschil tussen de hamburger van "Het restaurant met de Gouden Bogen" en een mooi stuk rundvlees. Tussen de plofkip uit de Oekraïne en de Hollandse sterrenkip. Geniet van je vlees. Wees je bewuste van de herkomst en geef het de eer die het toekomt.

Ben ik tegen het vegetarisme dan? Helemaal niet.

Zolang het maar een bewuste keuze is en je snapt dat nep-vleesch niets met het vegetariër zijn te maken heeft.

En elke manier van leven heeft zijn voor- en nadelen. Maar doe je het omdat je gewoon een goed gevoel van nepvlees wilt krijgen? Dat kan.

Al kun je in dat geval vaak beter gebruik gaan maken, van een echte "vleesvervanger".....

Bron : Facebook - Zinnige Onzin!

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page