top of page

De voetafdruk van Nederland

Zooooveel land heeft Nederland nodig om de eigen bevolking te voeden en voor producten als hout en papier. Dit overzicht is nog lang niet compleet, denk aan hectares exotisch fruit zoals mango's etcetera. We hebben dus eigenlijk niet minder maar méér hectares nodig... Wie vindt het inpolderen van het Markermeer een goed plan?? De voetafdruk van Nederland

* Nederland gebruikt per jaar aan hout en papier een bos dat groter is dan heel Nederland (meer dan 4 miljoen hectare).


* Voor onze eigen zuivel- en vleesconsumptie is al 2 miljoen hectare nodig.


* Jaarlijks jagen we er voor 90.000 hectare aan cacao (chocolade) doorheen en daarnaast bijna het dubbele aan aan koffie.


* De hoeveelheid granen die we gebruiken voor bijvoorbeeld brood maar ook bier beslaat jaarlijks een oppervlakte van ruim 300.000 hectare.


In Nederland lijken we een schrijnend tekort aan ruimte te hebben. Maar we leven dan ook bepaald niet op kleine voet. Sterker nog, als Nederlanders gebruiken we veel meer grond dan dat we zelf hebben. In discussies over de landbouw wordt vaak gesteld dat Nederland heel veel producten exporteert. Dat klopt wel, maar zelfs als Nederland haar export stopt en iedereen vegetarisch gaat eten, kan de Nederlandse landbouw de bevolking niet voeden.


,,We hebben 1,8 miljoen hectare landbouwgrond maar we gebruiken voor onszelf alleen al de opbrengst van 4 miljoen hectare”, legt Trudy Rood van het Planbureau voor de Leefomgeving uit.


,,Het beeld is dat wij een export land zijn maar we importeren veel meer dan we exporteren. De resultaten verrasten mij. Het laat zien dat we voor onze consumptie afhankelijk zijn van het buitenland”, stelt onderzoekster Rood.


Overigens wil dit niet zeggen dat stoppen met bijvoorbeeld vlees eten geen winst op kan leveren. Voor alle dieren in Nederland is veel voeding nodig. Die voeding komt vaak uit andere landen en wordt meegerekend bij de hoeveel land die gebruikt wordt voor de veeteelt.


Tekst deels overgenomen uit 'de Gelderlander'

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page