top of page

De waarheid!

Milieudefensie kwam van de week met een rapport. FrieslandCampina, Vion en VanDrie Group zouden de top 3 vormen van super vervuilende Nederlandse vlees- en zuivelbedrijven. Maar zoals wel vaker wordt er flink gegoocheld met cijfers. Hier een opsomming:


1. De aan VanDrie Group toegekende CO2-uitstoot is berekend met oude cijfers (hieronder meer)


2. Kalfsvleesproductie in Frankrijk en Italië wordt door Milieudefensie ook meegeteld bij de totale uitstoot, terwijl Milieudefensie in het rapport steeds appelleert aan de impact van de uitstoot op NEDERLAND.


3. Milieudefensie gaat uit van 18,2 kg CO2-equivalenten p/kg kalfsvlees. Dit getal is gebaseerd op database RIVM. Adviesbureau Blonk heeft in 2019 en 2020 echter een analyse uitgevoerd op de kalfsvleessector op basis van de meest recente gegevens. Hieruit kwam 10,7 kg CO2-equivalenten per kg kalfsvlees.


4. Deze foutieve cijfers van Milieudefensie werken dan door op de totaal berekende broeikasgasemissie voor VanDrie Group in 2019. Daarnaast wordt AL het kalfsvlees dat VDG produceert meegerekend, ook het kalfsvlees dat in het buitenland wordt geproduceerd.


5. Wanneer je alleen het in NL geproduceerd kalfsvlees meeneemt voor de VanDrie Group, dan is de totale broeikasgasemissie van het bedrijf in Nederland geen 5,4 Mton CO2-equivalenten maar 2,38 Mton CO2-equivalenten. Meer dan de helft MINDER dan Milieudefensie beweert.


6. Ook maakt Milieudefensie rare vergelijking met wegverkeer. Bij FrieslandCampina, Vion en VDG wordt de uitstoot van de hele keten meegenomen. Dus ook de kalverhouderij, het veevoer en het transport. Bij het wegvervoer wordt alle uitstoot bij fabricage auto, oliewinning, raffinage en transport door Milieudefensie weggelaten.


7. Een berekening van RVO Nederland (overheid) in 2019 laat zien dat de kalversector voor slechts 3 procent verantwoordelijk is voor de totale emissie van broeikasgassen NL veehouderij. VanDrie Group heeft doelstelling om in 2030 49 procent CO2-uitstoot te reduceren ten opzichte van 1990.


Ik wil hiermee maar zeggen, geloof niet meteen alles van die onderzoeken van Milieudefensie en andere milieu- en dierenorganisaties. Het onderzoek moet namelijk altijd de gewenste uitkomst hebben: Einde veehouderij, of minimaal veehouderij decimeren in Nederland. En zo'n onderzoek wordt - heel handig - uitgebracht vlak voor de verkiezingen en dan driftig geciteerd door partijen als D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren. Iedereen die donateur is van deze organisatie of van de Postcode Loterij, betaalt mee aan dit gegoochel ten koste van onze boeren.

Standpunt BBB in verkiezingsprogramma:

"De subsidiestroom naar ‘goede doelen organisaties’ en actiegroepen die politiek bedrijven, en zo het democratisch proces beïnvloeden, wordt gestopt."

"Goede doelen-organisaties die met hun activisme het leven in gevaar brengen van boeren, burgers en vissers, wordt de ANBI-status afgenomen, zodat zij geen belastingvoordeel meer hebben."


Fijne zondag en eet smakelijk straks!


Caroline

Lijsttrekker BBB Boerburgerbeweging Word hier lid en steun ons op weg naar 17 maart 2021! https://boerburgerbeweging.nl/boerburgerbewe.../ik-word-lid/


15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page