top of page

Demoniseert de overheid vlees en vis? Voedingsexpert geeft antwoord

Na Haarlem is er nu ook in de gehele provincie Noord-Holland een reclameverbod voor vlees- en visproducten. Op deze manier lijkt de (lokale) overheid actief een campagne te voeren tegen het eten van vlees en vis. Wordt hierdoor ook het eten van dierlijke producten gedemoniseerd? Voedingsexpert Edwin van Eijk geeft in gesprek met NieuwRechts antwoord. "Iedereen mag een mening hebben, maar niemand heeft recht op zijn eigen feiten. Dat de overheid hierin stelling neemt, laat zien dat de mening van sommigen ten koste mag gaan van de wetenschap van allen", aldus Van Eijk.



"De wetenschap laat duidelijk zien dat één: de mens evolueerde als vleeseter en twee: dat een omschakeling naar plantaardig voedsel tot steeds toenemende gezondheidsproblemen zorgt."


De trend is al langer zichtbaar in het Westen: er wordt steeds vaker neergekeken op het eten van vleesproducten. In sommige landen, zo ook in Nederland, gaat men zelfs een stap verder: via overheidsprogramma's of particuliere initiatieven probeert men de consumptie van plantaardige producten te promoten. De lobby van milieubewegingen, vegetariërs en vegans om minder of geen vlees te eten is groot.

Ook kan men streamingdiensten zoals Netflix niet openen of de pro-vegan documentaires wordt men om de oren geslagen. Vlees, en soms ook vis, wordt soms zelfs neergezet als ongezond. Maar is dit ook terecht? NieuwRechts vroeg het aan Edwin van Eijk, die zelf het Carnivoordieet promoot. Bij een Carnivoordieet eet men alleen maar vlees.


"Nee, dat is niet terecht. De archeologie leert ons duidelijk dat een overschakeling naar een carnivoor (vlees- en visrijk) dieet essentieel was in de vorming van het geslacht mens. Vlees bevat meer voedingsstoffen en stelde Homo Erectus, onze eerste voorouder, in staat om minder energie kwijt te zijn aan spijsvertering en meer over te houden voor een grotere hersenfunctie."


Van Eijk is dan ook van mening dat het kwalijk is dat een overheid gaat bepalen wat gezond en ongezond zou zijn. Zeker in dit geval, omdat het meer gaat om politiek gemotiveerd beleid, dan beleid dat is gebaseerd op feiten. "Een overheid die informeert dient dat op objectieve gronden te doen, niet op basis van politieke uitgangspunten. Als die twee namelijk niet overeen komen, is gewoon sprake van een liegende en bedriegende overheid. En dat terwijl mensen die een carnivoor dieet volgen over de hele wereld laten zien, dat juist door vlees- en visconsumptie hart- en vaatziektes, diabetes, parkinson, obesitas, en kanker vermindert en vaak zelfs geneesbaar maakt. Het dieet dat wel gepropageerd wordt, veganisme en vegetarisch, is zeer ongezond, en draagt enorm bij aan de stijgende ziektekosten. Zou de overheid die niet juist onder controle moeten proberen te brengen? Zou de gezondheid van de Nederlanders niet een belangrijke focus van de regering moeten zijn?"


Maar waar komt deze afkeer van het eten van vlees en vis dan vandaan? Volgens Van Eijk gaat het om een progressieve afkeer van het eten van vlees. "Enerzijds is de procesindustrie goed georganiseerd en zorgt deze voor veel belastinginkomsten. De mens aan de "menselijke" variant van hondenbrokken krijgen, dat heeft niets met gezondheid en alles met belangen te maken."


"Anderzijds lijken deze ongezonde "plaatsvervangende" voedingsmiddelen niet alleen de fysieke gezondheid van de consumenten aan te tasten. Zoek eens naar de statistieken over kanker en diabetes over de afgelopen 150 jaar en je ziet de correlatie tussen een toename van plantaardig en geprocessed voedsel duidelijk terug komen, maar ook de geestelijke kwaliteit. Woke gedachten als dat we dieren niet mogen eten want die hebben ook rechten, gaan voorbij aan de realiteit van de natuur. What's next? Honden aan plantaardig voedsel? Ja, en die krijgen sinds kort ook obesitas, suikerziekte, en kanker."

Volgens Van Eijk is het klip en klaar dat de strijd tegen vleesconsumptie niks te maken heeft met het bevorderen van gezondheid, maar alles met politieke gemotiveerde belangen. "De wetenschap laat duidelijk zien dat één: de mens evolueerde als vleeseter en twee: dat een omschakeling naar plantaardig voedsel tot steeds toenemende gezondheidsproblemen zorgt. Iedereen mag een mening hebben, maar niemand heeft recht op zijn eigen feiten. Dat de overheid hierin stelling neemt, laat zien dat de mening van sommigen ten koste mag gaan van de wetenschap van allen."

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page