top of page

Dingen kunnen anders.



Eigenlijk ben ik het soms wel met die "groentjes" eens. Dingen kunnen anders. Het is onzin om kalveren uit Frankrijk, Schotland, Ierland of Frankrijk hierheen te slepen. Hier af te mesten en ze dan geslacht terug te sturen. Stallen met 16.000 varkens zijn veel te groot. Van een bedrijf met 120 melkkoeien zou je als boer prima moeten kunnen leven. Meer is overbodig.

Dus enige aanpassing zou mogelijk moeten zijn. Teveel export is onzin.


Maar eerlijk is eerlijk. We kunnen hier wel ontzettend goed veel en gezond voedsel produceren. Iets waar de hele wereld jaloers op is. En waar heel veel mensen van over de gehele wereld van profiteren.

Maar moet het hier minder?

Dan gelijke monniken, gelijke kappen!! Als "men" vindt dat de Nederlandse landbouw teveel exporteert, dan kijken we even verder.

Dan moet ook die grote Nederlandse bierbrouwer ook stoppen met het exporteren van "ons" grondwater. Of het product nu melk of bier is moet dan niets uitmaken. Toch hoor je daar niemand over.

En dan mogen we natuurlijk ook niet teveel importeren. Want dat is dan ook te vervuilend.

En we importeren nogal wat!! Veelal uit regio's die vaak veel verder liggen dan die waar 75% van waar het merendeel van onze landbouw export heen gaat. Want de meeste Nederlandse exportproducten blijven gewoon binnen de 500 kilometer van onze grens.

Import dus.

Wat dacht je bijvoorbeeld van jaarlijks die 1.000.000 ton bananen, 225 duizend ton avocado's, 30.000 ton kiwi's en 230.000 ton koffie. Dat is geen keukenkastje vol lijkt me.

En het lijkt me ook niet echt afkomstig van boer Jan uit de Noordoostpolder.

Maar er is nog veel meer import.

Tonnen aan rijst, thee, sinaasappel(sap), tomaten, boontjes en talloze andere groente en fruitsoorten die hier de winterdag niet willen groeien. Maar die de verwende Nederlander midden in de winter wel wil eten. Ook soja, vaak een basis voor de vega knutselmaaltijden, is dan niet meer verkrijgbaar.

Minder import betekent dus ook geen kleding uit China of Turkije.

Geen medicijnen uit India. Geen elektronische apparatuur uit het verre oosten. Geen plastic prut voor de low-budget winkels. Geen kerstlampjes of foute kersttrui. Het wordt dan leeg in de winkelstraten.


Geen import.

Dat betekent dat driekwart van onze supermarkt leeg staat. We eten dan weer "gewoon" aardappelen, vlees en groente. Wortels, bonen en kool. Met roggebrood en havermoutpap. Want "onze" tarwe krijgt niet genoeg zonuren om echt goed brood van te kunnen bakken. Allemaal prima en gezond voedsel waar de Nederlander het eeuwenlang op vol heeft kunnen houden.

Maar waar we nu de neus voor ophalen.

We zijn hier in dit kleine landje schandalig verwent met een mega-ruime keuze aan kwalitatief zeer goed voedsel.

En de meesten hebben daar totaal, maar dan ook totaal, echt geen besef van.

Natuurlijk kan het minder in Nederland. Maar niemand wil het. Dus is er handel. Wereldhandel.

Want. Men. Wil. Gewoon. Goedkoop. Voedsel!!

En waar het vandaan komt dat maakt de meesten niets uit!

Door al onze luxe en overvloed zijn we één ding vergeten. Of schijnen vooral onze politici één ding te vergeten. Basisregel nummer 1!

Bijt nooit de hand die je altijd gevoedt heeft. Wees zuinig op je eigen voedselvoorziening!


Regeren met een "leeg" hoofd schijnt geen probleem te zijn.

Een volk met een lege buik, is dat echter wel.... Zinnige Onzin

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page