top of page

Drie veeboeren bij Blokzijl moeten stoppen na uitspraak hoogste rechter

Drie veehouders bij Blokzijl moeten gedwongen stoppen met hun bedrijfsvoering. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State. Hoewel de boeren gecompenseerd zullen worden, zijn ze allerminst tevreden.


De hoogste bestuursrechter boog zich over het natuurontwikkelingsplan voor het rietmoeras- en merengebied De Wieden. En kwam tot de conclusie dat het plan volledig wordt goedgekeurd. Dat heeft grote gevolgen voor boeren in dit Natura 2000-gebied.

De Raad van State weegt het belang van de natuurontwikkeling zwaarder dan de belangen van een ongestoorde bedrijfsvoering van de boeren, in dit geval in totaal acht melkveehouders.

‘Betuttelend’ Van die acht veehouders in en nabij Blokzijl moeten er drie stoppen met hun veehouderij. In ruil daarvoor krijgen ze compensatie en mogen ze natuur op hun gronden ontwikkelen en beheren. De getroffen boeren zijn niet erg blij met de Overijsselse natuurregeling, die zij erg betuttelend en te beperkend vinden. In het Provinciale Inpassingsplan (PIP) staat een reeks concrete maatregelen om de natuur ten noorden van de Beulakerwijde meer ruimte te geven, onder meer door vernatting van een groot aantal gronden binnen het 360 hectare grote natuurgebied.

Overlast Hoewel de Raad van State erkent dat de natuurplannen flinke beperkingen kunnen opleveren voor veehouders die kunnen doorboeren is dat geen reden om het PIP af te schieten. De provincie gaat de boeren die in het natuurontwikkelingsgebied actief zijn, sowieso uitkopen. Mocht een minnelijke schikking niet mogelijk zijn dan is Overijssel vast van plan de drie veehouderijen te onteigenen. Als de boeren in hun huidige woning blijven wonen gaat Overijssel nog een reeks maatregelen nemen zodat de bewoners geen onaanvaardbare overlast van de vernatting van de omliggende landerijen krijgen.

Steekmuggen Een veeboer klaagde eerder tijdens de rechtszaak in Den Haag dat de gronden om zijn woning te nat zullen worden en dat hij onder meer last van steekmuggen krijgt. Maar dat zal volgens de Raad wel meevallen als de provincie de toegezegde maatregelen neemt. Dat de boeren liever een andere vorm van natuurbeheer in het gebied hadden gezien, is geen reden om het PIP het vernietigen. Immers, de inhoudelijke discussie over de natuurdoelstellingen voor De Wieden is al gevoerd naar aanleiding van het zogenoemde aanwijzingsbesluit voor het Natura 2000-gebied in november 2013. Kortom, de veehouders die Overijssel niet gaat uitkopen of onteigenen, zullen waarschijnlijk niet of nauwelijks meer kunnen uitbreiden. En de boeren die natuurontwikkeling in de weg staan, zullen hun veehouderij noodgedwongen moeten opdoeken.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page