top of page

ECHA: Glyfosaat is niet kankerverwekkend

Foto van schrijver: Linda van KollenburgLinda van Kollenburg

De beoordeling dat glyfosaat kankerverwekkend is, is niet gerechtvaardigd. Dat concludeert het comité voor risicobeoordeling (RAC) van het Europees agentschap voor chemische stoffen ECHA opnieuw op basis van een brede beoordeling van wetenschappelijk bewijs.


RAC stemt er mee in om de huidige classificatie van glyfosaat te handhaven. Hierin staat dat deze werkzame stof ernstig oogletsel kan veroorzaken en giftig is voor in het water levende organismen. RAC heeft dit besloten tijdens de plenaire vergadering deze maand. Hierbij is rekening gehouden met carcinogeniteit, genotoxiciteit, reproductie- en ontwikkelingstoxiciteit en milieuclassificatie. Bij zijn oordeel heeft RAC vele wetenschappelijke dossiers en vele honderden commentaren doorgespit die het tijdens zijn consultaties heeft ontvangen.

In 2017 deed RAC een zelfde onderzoek naar glyfosaat en kwam toen al tot deze conclusie dat glyfosaat niet kankerverwekkend is. Ook na bestudering van de wetenschappelijke informatie en standpunten die na 2017 zijn binnengekomen, blijft het comité bij zijn standpunt over de werkzame stof.

In lijn met advies AGG

Het nieuwe RAC-advies ligt in lijn met dat van de Assessment Group on Glyphosate (AGG). In de AGG zitten vier landen (Frankrijk, Hongarije, Zweden en Nederland) die uit naam van Europa onderzoek mogen doen naar de wetenschappelijke feiten over glyfosaat. Deze groep kwam in juni 2021 met een rapport van maar liefst 11.000 pagina’s. De conclusies van AGG waren: Glyfosaat veroorzaakt geen mutaties in geslachtscellen, is niet schadelijk voor de voortplanting, is niet kankerverwekkend en is niet toxisch. Wel waren er nog een paar vragen op het gebied van milieu, met name wat betreft het waterleven en op het gebied van de bodem en Ampa, het afbraakproduct van glyfosaat. Het rapport gaf geen aanleiding om tot andere classificaties van de stof te komen dan onder de huidige toelating het geval is.

De tekst gaat verder na de tweet




Het RAC-advies wordt naar EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, gestuurd. Daarna ligt de bal weer bij EFSA om een besluit te nemen. De verwachting is dat de Europese autoriteit in juli 2023 een definitief besluit neemt. De Europese Commissie zal de conclusies van EFSA en AGG analyseren.


Administratieve verlenging?

Formeel loopt de Europese toelating van glyfosaat in december 2022 af. Omdat het buiten de schuld van de toelatingshouder niet is gelukt om de stof te herbeoordelen, is de verwachting dat EFSA Europa zal adviseren een administratieve verlenging te geven voor glyfosaat tot het moment van de definitieve uitspraak in juli 2023. Dan stemmen alle 27 Europese lidstaten najaar 2023 over de hernieuwde goedkeuring van glyfosaat. Pas dan is er definitief uitsluitsel of glyfosaat toegelaten blijft in Europa. Bron : https://www.akkerwijzer.nl/artikel/475418-echa-glyfosaat-is-niet-kankerverwekkend/

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page