top of page

Emissiearme vloeren uitleg in burgertaal!

Emissiearme vloeren uitleg in burgertaal! Op 1 december heeft gedeputeerde Peter Drenth de boeren bij het protest in Arnhem opgeroepen te gaan meten.(staat op beeld) Vandaag hebben we massaal de ammoniak metingen op Facebook en op de app voorbij zien komen over een collega-melkveehouder. Meteen waren er tegenstrijdige berichten dat dit geen officiële test was, want die is met buisjes! Correct.

Echter deze apparatuur wordt bij controles ook gebruikt door de omgevingsdiensten, zie het dus als een corona sneltest. Maar NH3(ammoniak) nul is nul, ook niet een beetje, maar nog steeds nul, en een beetje zou ook een beetje zijn. Heel anders dan er geformuleerd, gerekend en naar buiten gebracht wordt!

Echter zijn wel de doelstellingen dat door middel van technische maatregelen (zie voorbeeld afbeelding emissiearme vloeren) de uitstoot in 2030 gehalveerd moet zijn op de natuur! Heel goed natuurlijk! Maar heeft de emissiearme vloer wel het gewenste effect op de Natura 2000 gebieden? Op papier lijkt van wel, maar in de praktijk blijkt dat sommige type emissiearme vloeren een bom onder de veestapel te kunnen zijn. (de vloer in de afbeelding is daar minder gevoelig voor dan een volledig gesloten onder kelderde vloer waar de druk niet weg kan) De kosten van een bestaande stal emissiearm maken door de bestaande vloer aan te pakken, zitten circa op 110 euro de vierkante meter! Voor een beeld! Een traditionele stal van 100 koeien zou richting de 200.000 euro gaan kosten om emissiearm te maken. Natuurlijk heeft de overheid daar subsidie (geld van de belastingbetaler) voor staan, maar het gaat om een tegemoetkoming en fiscale voordelen, niet om een totale vergoeding. Pluspunt wat benoemd mag worden! De klauwgezondheid van de koe kan ook verbeteren als die met rubber uitgevoerd wordt dat natuurlijker loopt dan beton, door meerdere collega's bevestigd! Er zijn ook gevallen bekend met klauwproblemen en glijpartijen op emissiearme vloeren omdat sommige niet zo goed schoon te houden zijn en door het vele schuiven heel snel spekglad worden. Gladde vloeren zijn volgens de Europese Arboregels niet eens toegestaan. Alleen mevrouw Carola Schouten!

Waar blijft ons verdienmodel nou! Prachtige ideeën! Maar als bij een traditionele stal een meting al nul is? Wat is dan het effect op de natuur? Waarom dan potentiële bommen maken? Waarom dan ons op kosten jagen? Papier is geen praktijk. Modellen berekenen is geen praktijk. Deze modellen over stallen gaan uit van zes gemeten dagen in vier seizoenen waarbij er ook nog eens een meting verwijderd mag worden als die niet bevalt, dat kan toch niet waar zijn wetenschappers!!! Zelfs bij weidegang wordt volgens infomil gemeten met de koe op stal en de rest gesimuleerd. Meten is weten, dat is praktijk.

Ga aan het werk met meten in de praktijk! Ga aan het werk met het welbekende en beloofde verdienmodel. Ga is terug naar de praktijk in plaats van achter het bureau verschuilen en landbouw onnodig op kosten jagen!

Uitstoot Reduceren die er wel is natuurlijk mogelijk, maar op vele manieren die ook betaalbaar zijn, en wel bewezen. Dus mevrouw Schouten! Weer een mooi stukje huiswerk voor tijdens het kerstreces. Kunnen wij ook weer een keer verder en misschien wel wat verdienen.

Met vriendelijke groet Jarno Meulenbeek


En dan was er nog de lijst waar niemand op komt te staan met innovatieve ideen. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=735875897157608&id=261220257956510


En dit alles samengevat in 1 post. Goed hè . Veel plezier met lezen.

Team Avin. Dick

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page