top of page

FAO: overheden moet dierlijke producten beter waarderen in voedings- en gezondheidsadviezen

Vlees, eieren en melk zijn cruciale bronnen van voedingsstoffen die niet makkelijk uit plantaardige voeding zijn te halen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). Voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong kunnen zelfs een essentiële bijdrage leveren aan de realisatie van de doelstellingen van de WHO én de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN.


Het nuttigen van dierlijke voedingsmiddelen is met name van vitaal belang tijdens belangrijke levensfasen zoals zwangerschap en borstvoeding, kindertijd, adolescentie en oudere leeftijd, aldus de studie. Het FAO-rapport is gebaseerd op gegevens en bewijsmateriaal uit meer dan 500 wetenschappelijke artikelen en ongeveer 250 beleidsdocumenten.

Belangrijke bijdrage Vlees, eieren en melk leveren belangrijke macronutriënten zoals eiwitten, vetten en koolhydraten. Ook bevatten dierlijke producten micronutriënten die moeilijk uit plantaardig voedsel te halen zijn, vermeldt het rapport. Zo leveren ze onder andere hoogwaardige eiwitten, essentiële vetzuren, ijzer, calcium, zink en vitamine B12. Deze hebben weer belangrijke functies voor de gezondheid en ontwikkeling. Wereldwijd behoren ijzer en vitamine A, twee stoffen die aanwezig zijn in dierlijke producten, tot de meest voorkomende tekorten. Dit tekort geldt met name voor kinderen en zwangere vrouwen.


“Wereldwijd behoren ijzer en vitamine A tot de meest voorkomende tekorten, met name bij kinderen en zwangere vrouwen.”


Als voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong als onderdeel van een passend dieet worden geconsumeerd, kunnen deze bijdragen aan het realiseren van de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderschreven Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s).


Aanbevelingen De FAO moedigt regeringen aan om de nationale voedingsrichtlijnen bij te werken en waar nodig na te gaan hoe vlees, eieren en melk kunnen bijdragen aan de specifieke behoeften aan voedingsstoffen. Ook worden in het rapport aanbevelingen gedaan voor regeringen om de voordelen van voedsel afkomstig van dieren onder de aandacht te brengen. Wel dient rekening gehouden te worden met de uitdagingen rond het milieu, dierenwelzijn en diergezondheid.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page