top of page

Feiten over vleesconsumptie

De schnitzel vraag roept de geest op: of iemand vlees eet of niet, of het nu biologische kalkoen is of goedkope hamburgers, wordt vaak een kwestie van wereldbeeld. Hoog tijd voor een paar weetjes over vleesconsumptie.



Vlees kan een waardevol onderdeel zijn van een uitgebalanceerd dieet. Het bevat veel eiwitten, vitamines, sporenelementen en mineralen zoals ijzer, zink en selenium. Het menselijk lichaam kan deze voedingsstoffen uit vlees goed opnemen en gebruiken.

Niettemin geldt het volgende: Dagelijkse vleesconsumptie moet worden vermeden. Voedingsdeskundigen raden niet meer dan 300 tot 600 gram vlees en worst per week aan. Maar zelfs wie het helemaal zonder vlees of vis doet, kan gezond eten - mits er rekening wordt gehouden met een uitgebalanceerd vegetarisch dieet.


Vleesconsumptie in Duitsland

Maar hoeveel vlees wordt er eigenlijk geconsumeerd? De cijfers over de vleesproductie worden vaak verward met cijfers over de werkelijke vleesconsumptie. De vleesconsumptie in Duitsland is sinds 2000 grotendeels constant gebleven en schommelt rond de 60 kilogram per hoofd van de bevolking per jaar. Dit betekent dat iedereen in Duitsland gemiddeld 160-170 g vlees per dag consumeert, wat aanzienlijk meer is dan de voedingsdeskundigen aanbevelen.


De Nationale Consumptiestudie II uit 2008

De Nationale Consumptiestudie II uit 2008kreeg iets lagere resultaten. In de studie, die in opdracht van het Federale Ministerie van Voedsel, Landbouw en Consumentenbescherming aan het Max Rubner Instituut werd uitgevoerd, werden tussen november 2005 en januari 2007 bijna 20.000 mensen in Duitsland tussen de 14 en 80 jaar geïnterviewd. Daarna at elke man 156 gram vlees, worst of andere vleesproducten per dag. Dat was beduidend meer dan de maximaal aanbevolen 600 gram per week. Vrouwen aten er daarentegen gemiddeld meer dan de helft van, namelijk 84 gram per week, en hielden zich net aan de bovengrens van de aanbevelingen. Andere dierlijke eiwitten uit vis, eieren en melk zijn niet meegenomen. Geëxtrapoleerd naar het jaar resulteerde dit in een vleesconsumptie van meer dan 44 kilogram per hoofd van de bevolking per jaar.


De vleesatlas van de Heinrich Böll Foundation uit 2013

In de vleesatlas van de Heinrich Böll Foundation uit 2013 worden gegevens en feiten over dieren als voedsel verzameld: Het toont een vleesconsumptie van ongeveer 60 kg vlees per hoofd van de bevolking per jaar in 2013 - waarvan de helft bestaat uit worstproducten en ham. Het meest populaire vlees komt van varkensvlees met 38,1 kg per hoofd van de bevolking, gevolgd door gevogelte (11,6 kg), rundvlees (8,9 kg), schapen- en geitenvlees (0,6) en andere vleessoorten met 1 kg.


De houding ten opzichte van vlees verandert

Kortom, de vleesconsumptie in Duitsland neemt iets af, vooral als het om varkensvlees gaat. Mogelijk hebben hieraan bijgedragen door rotte vleesschandalen en het toenemende bewustzijn van de burgers over dierenwelzijn.


Vleesconsumptie - een belasting voor het milieu

De wereldwijde veehouderij is een belasting voor het milieu. Omdat dit ook resulteert in een deel van de schadelijke broeikasgassen. Ongeveer een derde van al het land dat wereldwijd beschikbaar is, wordt gebruikt voor veeteelt (akkerland en weiland), waardoor veeteelt de grootste landgebruiker is. Volgens het World Wide Fund For Nature (WWF) is ongeveer 30 procent van het wereldwijde bouwland nodig voor de productie van voer .


Vleesproductie in Duitsland

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) bedroeg de vleesproductie (niet te verwarren met vleesconsumptie) in Duitsland in 2013 ongeveer 86 kilogram per persoon per jaar. Vleesproductie omvat ook diervoeder, vleesafval, afgedankte vleesresten, etc.


Vleesconsumptie wereldwijd

Door de intensieve veehouderij zullen de broeikasgassen die vrijkomen bij de veehouderij en het verbruik van natuurlijke hulpbronnen en drinkwater blijven stijgen - ten koste van klimaat en milieu. Ondanks deze problemen breidt de veeteelt zich wereldwijd uit. Enerzijds groeit de wereldbevolking, anderzijds veranderen eetgewoonten door de groeiende welvaart in veel opkomende en ontwikkelingslanden. Dit is hoe DESTATIS gebaseerd op bronnen van FAO dat sinds 1990 de jaarlijkse vleesconsumptie per hoofd van de bevolking wereldwijd met bijna 30 procent is gestegen. In 2013 is het gemiddelde jaarverbruik gestegen van 33 naar 43 kilogram. De vleesconsumptie varieert enorm. In de drie meest bevolkte landen, die samen ruim 40 procent van de wereldbevolking uitmaken, is de consumptie anders. In India is de vleesconsumptie met nog geen 4 kilo per hoofd van de bevolking erg laag - in tegenstelling tot China, waar consumenten meer dan 60 kilo vlees per jaar consumeren. Koploper zijn echter de Verenigde Staten met een gemiddelde van 115 kilogram.


Verspreiding van zoönosen

De toenemende concentratie van de veehouderij en de groeiende internationale handel in vleesproducten bevorderen de verspreiding van dierziekten die mensen treffen .

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page