Framing is volop aan de gang, en de media doet daar graag aan mee.
Hier is ook iets heel erg fout. Geen mest achter de koe. Wel een zak aan de staart. Geen sporen van fietsen van de koe in het gras. Geen schuim op en rond de bek. Zelfs geen natte plek op de koe. Koe niet vies van de staart.( mest en urine) Koe heeft glans op de vacht. Glimmende ogen. Die heeft daar geen dag gelegen. Framing vd bovenste plank. Doet hier nog iemand aan fact cheking??
- Farmers Defence Force Belgium
Eens. De koe ziet er niet uit als een koe die deze ochtend pas gevallen is voor het melken. Het uier is helemaal grauw en leeg op de andere foto
Als de eerste de koe om 7.15 al had zien liggen en om 21.00 komt de veearts pas dan klopt er toch ook iets niet. Hoe laat is de veearts dan pas gebeld. Vraag ik me af.
En vreemd dat er geen boer wil reageren en geen veearts. Als de boer niet wilde reageren, of bot en asociaal was dan hadden deze mensen dat maar al te graag op film gezet. Daar is geen beeldmateriaal van. Ook geen beeldmateriaal van de NVWA busjes of dierenarts bus. Zoiets wil je toch op film en naar buiten brengen. Lijkt mij. Al is het van de personen van de achterzijde.
Laatst had Wakker dier in de reclame magere koeien gebruikt, maar die beelden waren van een rusthuis voor dieren. Niet van een boerderij in bedrijf.
Het is frustrerend dat wij weten dat ze er constant op uit zijn om voor de onwetende mensen een vreselijk barbaars beeld neer te zetten.
Niemand doet er iets aan
Ook al zijn er nog zoveel tegenstrijdigheden. Dit is het beeld wat de media naar buiten wil brengen. Niet van shetlandponys of schapen die doodgebeten worden door de wolf Die hier alles mag van de Overheid. Dit beeld , van de slechte boer die niks zou geven om zijn dieren dat willen ze van ons maken. Factchecken daar doet de media niet aan als het maar in hun straatje past. - Yvonne Meijer Een gewonde koe heeft woensdag de hele dag in een snikheet weiland in het Zuid-Hollandse Krimpen aan de Lek gelegen, voordat een dierenarts haar uit haar lijden heeft verlost.
Het artikel :
Gewonde koe aan lot overgelaten in bloedhete wei: 'Uit haar lijden verlost'
Voorbijgangers zagen rond 07.15 uur hoe de koe uitgeput in de wei lag. Het dier had een gebroken heup en kon niet meer bewegen. Omstanders hebben geprobeerd het dier enigszins te verkoelen door parasols te plaatsen.
Hoewel de koe een hele dag vol in de zon lag, zou de boer haar niet hebben willen helpen. Een door de passanten opgeroepen dierenarts heeft het arme beestje uiteindelijk 's avonds een spuitje gegeven.
Melding bij de politie Een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bevestigt het inslapen van de koe aan RTL Nieuws. "Er is eerst een melding gedaan bij de politie. Die heeft de eigenaar benaderd, maar die ondernam - voor zover bij ons bekend - geen actie." Als daarop de NVWA wordt ingeschakeld, wordt er een inspecteur op af gestuurd. Uiteindelijk is de koe rond 21.00 "uit haar lijden verlost". RTL Nieuws heeft contact gezocht met de boer, maar die zou vooralsnog onbereikbaar zijn. Karen Soeters van dierenrechtenorganisatie House of Animals heeft aangegeven aangifte te gaan doen tegen de veehouder. Meer regel dan uitzondering Volgens Stichting Wakker Dier krijgt het grootste deel van de koeien in Nederland geen of te weinig schaduw. Van onderzochte dieren in Friese weilanden zou 71 procent zonder schaduw staan en nog eens 23 procent met te weinig beschutting. De dierenwelzijnsorganisatie roept de overheid op om met een beter hitteplan te komen voor het vee. Wakker Dier heeft voor het onderzoek 5400 koeien geteld in 146 weilanden in Friesland, de provincie met het meeste melkvee en het grootst aantal koeien in de wei. Maar volgens de stichting is dit zeker geen Fries probleem. "Overal waar je komt, zie je dieren in kale weilanden. Weides zonder schaduw zijn meer regel dan uitzondering." Onvoldoende beschermd De steekproef van Wakker Dier vond plaats op drie dagen waarop de dieren door de hitte mogelijk stress ervoeren. Voor koeien kan dat al het geval zijn bij temperaturen boven de 22 graden. De hittestress merken dieren fysiek, maar kan ook langdurige gezondheidsproblemen opleveren. Sinds twee jaar moeten dieren volgens de wet beschermd worden tegen de hitte, maar volgens Wakker Dier gebeurt dat onvoldoende. De organisatie is een petitie gestart om minister Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) om een ambitieuzer hitteplan te vragen. De petitie is ruim 50.000 keer getekend.
Hittestress voorkomen De landbouworganisatie LTO Noord geeft aan de genoemde percentages niet te herkennen. De negatieve gezondheidseffecten van hittestress hebben ook invloed op het welzijn en de melkproductie van de koe, "alle reden dus voor een melkveehouder om hittestress te voorkomen". Volgens LTO Noord houden de meeste boeren hun dieren daarom binnen op extreem hete dagen of mogen ze in de nacht of de vroege ochtenduren de wei in. Daarnaast wijst de organisatie erop dat schaduw niet verplicht is als de koeien nog toegang tot de stal hebben en dus zelf kunnen kiezen om terug naar binnen te gaan.
Hart van Nederland/ANP Beeld: Karen Soeters
Comments