Een kroket of frikandelbroodje eten in de kantine van de TU Delft zit er niet meer in. De kantine is namelijk volledig vegetarisch geworden. Is dit een positieve stap vooruit of moeten de studenten en medewerkers zelf kunnen kiezen of ze hun boterham wel of niet met ham beleggen?
Het schrappen van het vleesaanbod in de kantine maakt onderdeel uit van het plan van de universiteit om minder CO2 uit te stoten. In 2030 wil de campus namelijk CO2-neutraal zijn, en het vlees dat verkocht werd in de kantine had een groot aandeel in de uitstoot. Keuzevrijheid "Om individueel minder vlees te eten, dat is heel simpel. Iemand kiest daar zelf heel bewust voor", vertelt Koert van Ittersum, hoogleraar Marketing en Consumentenwelzijn, aan EditieNL. "Maar om te zorgen dat een hele groep vegetarisch wordt, dat is een ander verhaal." Mensen zitten volgens hem vast in hun gewoontes, wat het creëren van gedragsverandering moeilijk maakt. "Je kunt je afvragen of het volledig verbannen van vlees nou de manier is om te bereiken dat mensen geen vlees meer eten. Dan heeft de consument geen keuze meer."
Hij denkt niet dat het beperken van de keuzevrijheid verstandig is. "Je ziet het ook soms met het stimuleren van gezonde producten. Zo wordt snoep niet meer bij de kassa neergezet. Als je die lijn doortrekt, waar eindig je dan? Is er dan geen keuzevrijheid meer? Ik vind het belangrijk dat de keuzevrijheid gehandhaafd blijft." Vegakantine Deze weerstand merkten ze ook in het bedrijfsrestaurant van BNNVARA, NTR en VPRO. Tien jaar geleden deed het restaurant vlees en vis in de ban. Het werd zo in één klap vegetarisch. "Toen liepen we tegen de lamp", vertelt hospitality manager Harald van Beek aan EditieNL. Een flink aantal medewerkers was niet te spreken over de verandering. "Er ontstond veel weerstand. Toen hebben we wel ingezien: ons bedrijfsrestaurant is eigenlijk van onze medewerkers, dus het is goed dat zij het assortiment bepalen. Want zij maken er gebruik van." Dus ging het bedrijf het gesprek aan. "Mensen willen graag een keuze hebben tussen vegetarisch en vlees."
Het bedrijfsrestaurant biedt sindsdien weer vlees aan in de kantine, maar ze willen stapje voor stapje steeds vegetarischer worden. "Nu zitten we er een beetje tussenin. Sommige medewerkers willen wel vlees blijven eten." Kleine stapjes Vorig jaar deed de kantine mee aan de Week Zonder Vlees. "Toen hebben we onze medewerkers geïnterviewd en bleek dat er inmiddels minder behoefte is om vlees te eten. De vraag vanuit medewerkers is steeds sterker geworden om meer vegetarisch te eten. Ongeveer de helft eet geen vlees. Dat is echt iets van de afgelopen twee jaar." Momenteel houdt het bedrijfsrestaurant een enquête over het vleesaanbod. "We weten inmiddels dat 70 tot 80 procent voorstander is om een dag per week geen vlees te eten in de kantine. Dus waarschijnlijk gaan we naar een vaste vleesloze dag, bijvoorbeeld op maandag. We willen mensen bewust maken van het effect van vlees." Bron : https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5229364/tu-delft-kantine-wordt-vegetarisch-geef-consument-keuze
Comments