Ter aanvulling op onze vorige post over soja. Geschreven door Henri Kerkdijk.
Het staat weer groots in het nieuws: volgens het Wereld Natuur Fonds is Nederland koploper in ontbossing van o.a. het Amazoneregenwoud ten behoeve van sojabonen voor veevoer.
Ik heb daar al eerder onderzoek naar gedaan en dit zijn de feiten:
- het grootste deel van ons sojaschroot halen we uit de Verenigde Staten en niet uit Zuid-Amerika. - De Nederlandse sector heeft in 2014 een akkoord ondertekend, waarin is overeen gekomen dat er geen verdere ontbossing plaats mag vinden voor de soja die Nederland importeert. Dit wordt goed nageleefd. - De grootste sector in Nederland is de tertiaire sector: transport en dienstverlening. Meer dan 90 procent van alle soja die we invoeren, voeren we door naar andere landen. Überhaupt komt 40 procent van alle goederen de EU binnen via Nederland. Ik werk sinds kort voor de Douane en dan hoor je dat soort feitjes.
- Soja wordt primair verbouwd voor sojaolie. Eenieder kan zelf opzoeken in welke producten het wereldwijd allemaal verwerkt zit. In de Verenigde Staten staat bij elke soja-plantage een fabriek waar eerst sojaolie uit de bonen wordt geperst. Wat overblijft is sojaschroot en dat wordt gebruikt als veevoer. Beter dan het weg te gooien lijkt me. Tegenwoordig wordt ook bierbostel, na het brouwen van bier, gebruikt als veevoer. Ook dat betreft een restproduct. En er is een project gestart, met succes, om olijfschroot te gebruiken als veevoer, na het uitpersen voor olijfolie. Met andere woorden: ook al zouden we geen sojaschroot meer invoeren/doorvoeren, dan nog wordt dezelfde hoeveelheid soja verbouwt voor de olie.
Wat blijft er dan nog over van het rapport van het Wereld Natuur Fonds? Stemmingmakerij, framing en goochelen met cijfers. Jezelf relevant houden om subsidies te kunnen blijven ontvangen is één ding; maar dat doel bereiken door andere sectoren te bashen, vind ik een tweede. En in dit geval oneerlijk.
In het artikel staat ook het volgende: "WNF wil dat er een controlesysteem komt voor bedrijven. Die moeten zorgen dat hun producten niet gelieerd kunnen worden aan ontbossing of natuurvernietiging."
Ik vind zo langzamerhand dat er ook een controlesysteem mag ontstaan voor organisaties die aan het subsidie-infuus liggen, en bewezen consequent misinformatie de wereld in sturen. Het Wereld Natuur Fonds, Greenpeace, Milieudefensie, en andere partijen, zijn daar inmiddels kampioen in geworden. Erg jammer, aangezien ze ook goed werk verrichten.
Team AVIN Anita
Comentarios