top of page

Groene voedselstrategie tast volksgezondheid aan

OPINIE GEESJE ROTGERS


Mensen moeten milieuvriendelijker gaan eten. De huidige voedselproductie zou te belastend zijn voor het milieu. De rapporten over de hervorming van de Nederlandse landbouw reiken inmiddels tot ver boven de dakgoot.


Een kwart van de landbouw moet biologisch worden. In 2030 moet dat doel zijn behaald. Deze wens komt uit de Farm to Fork-strategie van Eurocommissaris Frans Timmermans. Het gezonde voedselpakket wordt hierdoor duurder voor de consument. Ons eigen ministerie van Landbouw lanceerde een Nationale Eiwitstrategie, mensen moeten meer duurzame eiwitten eten. Meer plantaardige, minder dierlijke. De campagnes voor duurzamer eten, gesubsidieerd door de overheid, volgen elkaar in rap tempo op. Sommige organisaties pleiten voor de invoering van een vleestaks. Vlees wordt daardoor duurder, waardoor consumenten het sneller laten staan.

Verder liggen er miljarden euro's klaar in de stikstof- en klimaatfondsen, voor extensivering van de landbouw. Aan gezonde producten uit de extensieve landbouw, hangt doorgaans een hoger prijskaartje.


Transitie naar industriefood In de rapporten over de hervorming van de landbouw wordt telkenmale hetzelfde punt gemaakt: het moet vanwege milieu en natuur. Op de consequenties voor de volksgezondheid wordt niet ingegaan. Wat betekent het voor de volksgezondheid, als land- en tuinbouwproducten duurder worden? Ik ben maar even wezen kijken in 'mijn' supermarkt. Op dit moment kost een gezonde, eenvoudige maaltijd voor vier personen met seizoensgroenten, vlees en zuivel ongeveer €10.

Voor hetzelfde geld koopt de consument vier diepvriespizza's met een fles cola (industrieel voedsel). Een gezonde maaltijd is dus niet duurder dan de ongezondere industriefood. Dat wordt anders als een maaltijd van gezonde land- en tuinbouwproducten (veel) duurder gaat worden. De kans is groot dat mensen dan vaker kiezen voor het goedkoopste alternatief: het industriële voedsel. Met als gevolg: meer eten dan nodig is (van industrieel voedsel blijf je eten), meer kans op overgewicht, meer kans op diabetes en allerhande hart- en vaatziekten. Dat leidt weer tot grotere belasting van de zorg, een hoger medicijngebruik, meer resten van medicijnen die via het toilet in het milieu terechtkomen. (De rioolzuivering haalt veel medicijnresten er onvoldoende uit). De oplossing van het ene milieuprobleem, is de oorzaak van het andere milieuprobleem.


De prijs van volksgezondheid De overheid moet eigenlijk in haar plannen voor de hervorming van de landbouw veel breder moeten kijken, dan alleen naar natuur en milieu. De volksgezondheid mag daarin niet ontbreken. De volksgezondheid vraagt dat gezonde land- en tuinbouwproducten nooit duurder zijn dan het ongezondere industriële alternatief. Of is volksgezondheid geen issue bij onze overheid?


Bron : https://www.boerenbusiness.nl/opinies/geesje-rotgers/opinie/10896574/groene-voedselstrategie-tast-volksgezondheid-aan

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page