top of page

Heel eng...

Heel eng ... zijn de berichten die je de laatste tijd leest. Duizenden hectares grond die andere bestemmingen krijgen dan landbouw. Denk maar aan energie, industrie, bos en woningbouw. Het lijkt of België en Nederland geen boeren meer nodig heeft. Intussen zetten media-kanalen alles op alles om de eiwittransitie te promoten. Kweekvlees, vegankaas, callebout-chocolade zonder melk. Negatieve berichten over de veehouderij. Slachterijbeelden, activistenfilmpjes. Nee ... je kan geen mediakanaal openen of je wordt ermee om de oren geslagen. De moderne, milieubewuste, diervriendelijke West-Europese boer moet weg hier. Intussen worden er handelsverdragen gesloten met de hele wereld. We gaan voedsel verslepen. Voedsel dat niet eens voldoet aan onze strenge eisen. We worden steeds afhankelijker van het buitenland. En weet je ? Er is tot op heden geen voedsel op overschot. Alles wordt opgegeten en nóg hebben miljoenen mensen honger. Het kan onze consumptiemaatschappij niet deren want wij hebben genoeg en we willen huizen bouwen en meer welvaart en diensten en dus moeten de boeren maar oprotten.

Intussen lees ik over sprinkhanen die hele oogsten op peuzelen in de Afrikaanse landen. Over vogelgriep en varkenspest in Azië en Oost-Europa.

Zijn we hier nog bewust van het feit dat voedsel niet vanzelfsprekend is ? Denk niet te snel, 'zonder boer redden we het wel'. Het zou onze consumptiemaatschappij nog wel eens duur kunnen komen te staan. Hoogmoed komt voor de val.


Mariëlle Schalk

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page