top of page

Het bericht is al wat ouder, van vorige week. Het gaat om 4600 varkens die omkomen bij een stalbrand


Allereerst natuurlijk veel sterkte voor alle betrokkenen en de boer.

Maar wat moet er nog gebeuren voordat er eens mensen in actie komen? Onderzoek gaan doen naar de oorzaak van deze branden? Het kan geen toeval meer zijn!

De overheid heeft in samenwerking met de dierenbescherming, brandweer en boeren een plan opgesteld om de brandveiligheid te vergroten. Ik heb even een stukje tekst geleend van het dierenwelzijnsweb, daterend uit 2017:


De golf van stalbranden, en van varkensstallen in het bijzonder, vindt plaats ondanks de toegenomen aandacht voor preventie en het voorkomen van stalbranden. De veehouderij heeft samen met de overheid, verzekeringsmaatschappijen, de Dierenbescherming en Brandweer een concreet Actieplan Stalbranden opgesteld en uitgevoerd. Sinds 2014 is de bouwregelgeving aangepast en bestaan er ook wettelijke brandveiligheidseisen voor nieuw te bouwen stallen. Dierenverblijven zijn een aparte subcategorie in het Bouwbesluit geworden. Voor deze subcategorie is het verplicht om de technische ruimte 60 minuten brandwerend te maken en moeten isolatie- en aankledingsmateriaal minimaal van brandklasse B kwaliteit zijn. Stallen moeten worden voorzien van sprinklerinstallaties. Ook moet er bluswater zijn.


Dit was dus al 4 jaar geleden!

De titel van de Volkskrant is daarom ook om te kotsen. Iets met informatie leidt tot analyse en emotie leidt tot actie. Een slimme marketingtruc om mensen in beweging te krijgen. In beweging tegen de veehouderij dus.


Het is niet voor niets dat onder Lees Ook de volgende artikelen gepromoot worden: - Rabo Topman: 'Het ligt voor de hand dat je een verdere reductie van de veestapel zult zien' - Zijn megastallen 'grootschalige dierfabrieken' of juist diervriendelijker? - In Duitsland kreeg hij een beroepsverbod, hier verbrandden zijn varkens. Wie is hij?


Team AVIN Anita

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page