Bijna duizend boeren in deze regio verwachten dat zij in een juridische heksenjacht terechtkomen. Reden is dat het ministerie van Landbouw de adressen bekend moet maken van ‘illegale’ uitstoters van stikstof. ,,De privacy en veiligheid van boeren komt in het geding”, zegt Trienke Elshof van belangenorganisatie LTO Nederland.
Zij verwacht dat het in Overijssel, Gelderland en Flevoland om een kleine duizend boerenbedrijven gaat. Dat zijn zogenaamde PAS-melders. Hoewel zij meer stikstof gingen uitstoten, konden zij tussen 2015 en 2019 via een speciale regeling hun bedrijf uitbreiden of verplaatsen. Sinds de Raad van State in 2019 deze regeling verbood verkeren zij in een illegale situatie. Landelijk gaat het om zo’n 3500 agrariërs.
Spierballenactie
Natuurorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) wil weten waar de bedrijven zitten die de meeste stikstof en ammoniak uitstoten. Een eerste verzoek om adressen te delen werd door voormalig landbouwminister Carola Schouten geweigerd. Zij gaf alleen coördinaten prijs. De Raad van State oordeelt vandaag dat alle adressen alsnog en binnen drie weken geopenbaard moeten worden.
Ter goeder trouw
De angst is dat met name grote uitstoters van stikstof op de radar komen van milieuactivisten, die bij provincies verzoeken tot handhaving zullen indienen. ,,Onze oproep is om deze te blijven afwijzen”, aldus Elshof. ,,Honderden boeren worden juridisch achtervolgd, terwijl zij altijd te goeder trouw en volgens de wet hebben gehandeld. Zij kunnen er niks aan doen, want zij dachten dat het goed geregeld was.”
Echter stelt MOB-voorman Johan Vollenbroek de meeste boeren gerust. Volgens hem hoeven de kleinere nergens voor te vrezen: ,,We wilden hiermee vooral een goed overzicht krijgen van de stikstofuitstoot, bijvoorbeeld rond de Veluwe. Als er megastallen tussen zitten, dan kan het zijn dat we provincies wel gaan vragen om handhaving.”
Volgens de belangenorganisatie tekent de uitspraak het belang van een snelle legalisatie van PAS-melders. Die toezegging is verwerkt in de nieuwe Stikstofwet. Een van de uitgangspunten is dat deze boerenbedrijven niet in de problemen mogen komen door handhavingsverzoeken. Elshof: ,,Helaas kan het drie jaar duren, voordat deze boeren weer in een vergunde situatie zitten.”
Comments