top of page

'Intrekken enige optie wet Dieren: Wet is gevolg ongebreidelde Jihadisme Partij voor de Dieren'

„Intrekken is de enige optie voor de wet Dieren. De wet is het gevolg van het ongebreidelde Jihadisme van de Partij voor de Dieren. Minister Schouten van Landbouw, die duidelijk met de invulling van de wet in haar maag zit, moet de wet intrekken. Ze moet de wet niet met lapwerk invullen, waardoor er bijvoorbeeld alleen vergaande consequenties komen voor de veehouderij en huisdieren buiten schot blijven, maar een nieuwe wet Dieren bedenken. Hier willen we als Nepluvi graag in meedenken”, zegt Nepluvi-voorzitter Gert-Jan Oplaat.


De Wet Dieren, die werd ingediend door de Partij voor de Dieren werd onlangs, tot verrassing van velen, aangenomen in de Tweede Kamer. Vorige week stemde de Eerste Kamer ook in met de wet. Dit betekent dat demissionair minster Schouten van Landbouw invulling moet geven aan de wet. In de wet Dieren staat onder meer dat dieren hun natuurlijke gedrag moeten kunnen vertonen en dat ingrepen bij dieren, zoals behandelen van snavels of verwijderen van de achterste teennagel bij hanen, verboden moeten worden. Momenteel is er echter nog veel onduidelijk over de exacte invulling van de wet. Het ministerie van Landbouw moet deze invulling nog opstellen. De wet zou in 2023 moeten ingaan. Minister Schouten werkt nu aan een ‘juridische analyse van de consequenties van de wet en een analyse van de impact voor de praktijk voor het houden van dieren’. „Voor het zomerreces, zal ik de Kamer informeren”, zei Schouten dinsdag 1 juni in de Tweede Kamer.

Oplaat pleit er echter nadrukkelijk voor om de wet in te trekken. Minister Schouten heeft deze bevoegdheid. „Vroeger mochten we 130 rijden op de snelweg in Nederland. Dat lag bij wet vast. Die wet is ingetrokken door de minister van Verkeer en Waterstaat. Sinds maart vorig jaar is 100 kilometer per uur de maximum snelheid op snelwegen in Nederland van ’s morgens 6.00 tot ’s avonds 19.00 uur”, legt Oplaat uit.


Fokbeperkingen

De wet zou aanvankelijk ook zorgen voor fokbeperkingen tijdens bijvoorbeeld hitteperiodes wanneer het dierenwelzijn daar om vraagt. „De eierproductie bij leghennen of vleeskuikenouderdieren kun je niet opeens stilleggen wanneer het zomers een paar dagen warm is. Bovendien beschikken veel pluimveestallen over nevelkoeling of padcooling waardoor het aangenaam is voor de dieren in de stallen. Fokbeperkingen tijdens hitteperiodes zijn in de pluimveehouderij dan ook overbodig”, stelt Oplaat.

Aangezien hier in de publieke opinie veel kritiek op kwam, worden fokbeperkingen waarschijnlijk uit de Wet Dieren gehaald en is de tekst aangepast naar dat een fokverbod ingesteld kan worden bij uitzonderlijke omstandigheden waarbij het dierenwelzijn ernstig in het geding komt. Het is nog niet duidelijk of dit bijvoorbeeld een hittegolf betreft.

Dat hanen van vleeskuikenouderdieren de hele dag gevoerd moeten worden, kan ook een uitvloeisel worden van de wet. Dit is echter onwenselijk omdat een haan niet te zwaar moet worden. Dat is slecht voor het dierenwelzijn van hanen en de hennen, die ze bevruchten. Bovendien hebben te zware hanen geen interesse meer in de hennen waardoor de bevruchting bij vleeskuikenouderdieren drastisch daalt.


Badwater eenden

Ook kan de wet ertoe leiden dat vleeseenden zwemwater moeten kunnen krijgen. Vleeseenden zijn van een eendenras die helemaal niet kunnen zwemmen, geeft Jaap Maarsingh, voorzitter eendenhouderij van LTO/NOP aan. Een wilde eend in de vijver is volgens hem niet te vergelijken met een vleeseend.

Het is nu bij wet vastgelegd dat de eenden in een stal moeten worden gehouden. Eendenhouders strooien dagelijks hun stallen in om het strooisel niet te nat te laten worden. Met een waterbad wordt het strooisel natter. Dit zorgt voor een hogere kostprijs. Ook twijfelt Maarsingh sterk of het dierenwelzijn en de diergezondheid hierbij gebaat is. Hij vreest van niet omdat natter strooisel kan leiden tot bacteriële infecties en daardoor de gezondheid in het gedrang kan komen. „Ik houd al twintig jaar eenden en nog nooit antibiotica ingezet. Dat wil ik graag zo houden", zegt Maarsingh. „Badwater is voor ons dan ook geen optie omdat stallen dan veel te nat worden, maar poetswater wel. Daarover zijn we nu in gesprek met het ministerie van LNV", geeft hij aan.


Huisdieren

De wet kan er ook toe leiden dat huisdieren zoals konijnen en vogels vanaf 2023 niet meer in een kooi of hok gehouden mogen worden. Volgens de nieuwe wet moeten dieren natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Dit betekent dat naast stallen ook hokken en kooitjes van huisdieren moeten worden aangepast. „Een konijn zit nu vaak in zijn eentje in een hok, terwijl het eigenlijk heel sociale dieren zijn”, zegt Bas Rodenburg, hoogleraar dierenwelzijn aan de Universiteit Utrecht. „Dat geldt ook voor parkieten en andere vogels die van nature veel bewegingsvrijheid hebben.”

„De Partij voor de Dieren wil beslissen dat kinderen geen konijn als huisdier mogen houden of dat mensen niet meer mogen paardrijden. Waar bemoeien ze zich mee”, zegt Oplaat. „Dit levert veel weerstand op uit de maatschappij richting de politiek en in het bijzondere richting Partij voor de Dieren. Andere partijen hebben liggen slapen door in te stemmen met dit voorstel. Intrekken en een nieuwe wet opstellen is de enige optie voor de huidige wet Dieren”, stelt de Nepluvi-voorzitter.


Averechts effect op dierenwelzijn wereldwijd

„De voorstellen in de huidige wet dieren zijn onhaalbaar. Deze leiden er toe dat veel Nederlandse veehouders worden gedwongen om hun bedrijf te sluiten omdat ze de investeringen niet kunnen betalen. Dit heeft het een averechts effect op het dierenwelzijn in de veehouderij wereldwijd. Het dierenwelzijn van dieren in de veehouderij wereldwijd gaat hiermee namelijk achteruit. Aangezien dit betekent dat er in andere landen, waar het dierenwelzijn op een veel lager niveau ligt dan in Nederland, meer dieren worden gehouden. De vraag naar vlees blijft namelijk hoog en stijgt wereldwijd ieder jaar. Om het dierenwelzijn wereldwijd tegemoet te komen, moeten we de huidige veestapel in Nederland juist op peil houden en geen onhaalbare wetten, zoals de huidige wet dieren invoeren”, legt Oplaat uit. Bron : https://www.pluimveeweb.nl/artikel/405501-intrekken-enige-optie-wet-dieren-wet-is-gevolg-ongebreidelde-jihadisme-partij-van-de-dieren

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page