top of page

Jacht op wilde zwijnen toegestaan tijdens avondklok om insleep varkenspest te voorkomen

Bijgewerkt op: 7 mrt. 2021


De jacht op wilde zwijnen mag tijdens de avondklok doorgaan om de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest (AVP) te voorkomen. Dat heeft minister Schouten met het Interprovinciaal Overleg (IPO) afgesproken. Naast de jacht op zwijnen is het afhandelen van door aanrijding gewond geraakt wild mogelijk na 21.00 uur. Alle andere vormen van populatiebeheer en schadebestrijding zijn niet toegestaan tijdens de uren van de avondklok.


Kamerleden Frank Futselaar (SP) en Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) stelden Kamervragen over de uitzonderingspositie van jagers. Ze delen de mening dat de uitzonderingspositie op de avondklok voor jagers geschrapt dient te worden. Minister Carola Schouten gaat daar niet in mee. „Het beheer van de wildezwijnenpopulaties is noodzakelijk om een uitbraak van Afrikaanse varkenspest te voorkomen. Een van de manieren om de kans op insleep van het virus te verkleinen is het reduceren van populaties wilde zwijnen."


Andere manier

Futselaar wilde weten of er andere manieren zijn in plaats van afschot 'om de buitensporige verstoring van het leefgebied van zwijnen en vossen te voorkomen'. De minister: „Het beheer van wilde zwijnen vindt net als in andere jaren hoofdzakelijk na zonsondergang en voor zonsopkomst plaats. Hierin verandert dus niets in vergelijking met de situatie onder normale omstandigheden. Het beheer van populaties wilde dieren in de nachtelijke uren leidt niet tot een buitensporige verstoring van het leefgebied. Het beheer is noodzakelijk om groei van de populatie tegen te gaan. De zwijnenpopulaties dienen in stand te worden gehouden in de aangewezen leefgebieden. Daarbuiten geldt die verplichting niet. De provincies houden bij het beheer rekening met diverse belangen, waaronder verkeersveiligheid, vraatschade en risico’s van dierziekten", schrijft Schouten.


Boos worden?

'Kunt u zich voorstellen dat mensen boos worden als zij lezen dat zij omwille van de volksgezondheid na 21.00 uur niet de straat op mogen terwijl dit ondertussen wel wordt toegestaan voor mensen die op pad gaan om dieren te doden?' vroeg Futselaar zich verder af. Waarop de minister antwoordt: „Dat kan ik mij voorstellen, daarom heb ik in de berichtgeving ook benadrukt dat alleen het beheer van wilde zwijnen een noodzakelijke werkzaamheid is, alle andere vormen van wildbeheer zijn op dit moment geen noodzakelijke werkzaamheden. Jagers dienen zich tijdens de werkzaamheden te houden aan alle andere beperkende maatregelen die zijn genomen om SARS-CoV-2 te bestrijden en verspreiding ervan tussen mensen te minimaliseren", aldus Schouten.


Stap te ver

Het stopzetten van het complete wildbeheer, waar de Faunabescherming om vroeg, gaat volgens de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging te ver. 'Wanneer het wildbeheer nu wordt stilgelegd zullen de jagers er niet in slagen het in de provinciale faunabeheerplannen geplande afschot uit te voeren. Dat leidt tot grotere risico’s voor natuur, verkeer en landbouw. Het beheer van wilde zwijnen is bijvoorbeeld nodig voor het voorkomen van een uitbraak van Afrikaanse varkenspest, schade aan landbouwgewassen en verkeersongelukken door aanrijdingen met wild', schrijft de organisatie.

De wildsoorten die nu bejaagd worden in het kader van populatiebeheer en schadebestrijding – hoofdzakelijk wild zwijn, edelhert, damhert, reeën, vossen en meerdere ganzensoorten – kunnen ook in gebieden voorkomen waar strenge winters vaker voorkomen en langer duren. Deze soorten zijn toegerust op de winterse omstandigheden en kunnen daar goed mee omgaan. Het opschorten van het wildbeheer in Nederland is daarom nu niet nodig, vindt de Jagersvereniging.


Maatwerk nodig

Directeur Laurens Hoedemaker geeft aan dat het stopzetten van wildbeheer op alle diersoorten onnodig en onverstandig is: „Wanneer het beheer van alle soorten wordt stilgelegd wordt voorbij gegaan aan de zorgvuldige afweging van alle belangen in de provinciale Faunabeheereenheden. Ook een eventueel protocol voor winterse omstandigheden is zorgvuldig tot stand gekomen. Maatwerk in deze is en blijft belangrijk." Bron : https://www.pigbusiness.nl/artikel/387608-jacht-op-wilde-zwijnen-toegestaan-tijdens-avondklok-om-insleep-varkenspest-te-vorkomen )

6 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page