top of page

Kabinet keurt insectenbeschermingspakket goed ondanks protesten

Ondanks massale kritiek vanuit de landbouw en de deelstaten heeft het kabinet vandaag (10 februari) het insectenbeschermingspakket aangenomen. De beslissing ging gepaard met protesten van boeren in Berlijn en andere steden. Minister van Landbouw Klöckner en de parlementaire fractie van de Unie verwachten opheldering in de parlementaire procedure.


Het kabinet heeft vandaag beslist over het insectenbeschermingspakket. Het pakket bestaat uit twee delen: een wijziging van de federale natuurbeschermingswet onder leiding van het ministerie van Milieu en een herziene verordening gewasbeschermingsaanvragen onder leiding van het ministerie van Landbouw. Zoals agrarheute op voorhand meldde , kwam het ministerie van Landbouw en Milieu pas afgelopen weekend onder druk van bondskanselier Angela Merkel tot overeenstemming over de laatste controversiële kwesties. De belangrijkste punten zijn nu:

  • Biociden moeten worden verboden in natuurreservaten, nationale parken, nationale natuurmonumenten, natuurmonumenten en gebieden van communautair belang, evenals in wettelijk beschermde biotopen.

  • Bovendien moet het gebruik van onkruidverdelgers en insecticiden die schadelijk zijn voor bestuivers in deze gebieden worden verboden. Voor FFH-gebieden geldt het verbod in eerste instantie alleen voor grasland en in het bos. Voor bouwland in FFH-gebieden geldt een overgangsperiode tot 2024. Speciale gewassen in FFH-gebieden zijn vrijgesteld van de eisen. Er zijn geen verboden voor vogelreservaten.

  • "Soortenrijk grasland", "boomgaardweiden", "stenen balken" en "droge stenen muren" worden wettelijk onder biotoopbescherming geplaatst.

  • Geen gewasbescherming binnen 10 meter van de bovenrand van waterlichamen. De afstand wordt teruggebracht tot 5 meter als de randstrook permanent vergroend wordt. Er is een landenopeningsclausule gepland.

  • Het gebruik van glyfosaat zal aanzienlijk worden beperkt en zal vanaf 2024 worden verboden als de EU-goedkeuring tegen die datum niet wordt verlengd.


Klöckner noemt verdere behoefte aan verduidelijking in de protocolverklaring Federaal minister van Milieu Svenja Schulze sprak naar aanleiding van het kabinetsbesluit over een taak voor de samenleving als geheel. Bescherming tegen insecten gaat niet alleen over landbouw. Federaal minister van Landbouw Julia Klöckner introduceerde een protocolverklaring in het kabinet. In de parlementaire procedure moeten volgens hen de volgende punten nog worden gewaarborgd:

  1. Rechtsbescherming en het permanent mogelijk maken of prioriteren van coöperatieve oplossingen, bijvoorbeeld via contractueel natuurbehoud.

  2. Een juridische waarborg voor de mogelijkheid tot afwijking voor de deelstaten door middel van openingsclausules.

  3. Garanderen van financiële compensatie of subsidiabiliteit voor landbouwers en bosbouwers.

  4. Regelgeving waardoor landbouw in natuurgebieden kan worden bedreven.


Merkel wil volgende week de boerenverenigingen en staatsministers horen De verklaring van de notulen noemt dus precies die punten die vanuit het standpunt van plaatsvervangend CDU / CSU fractievoorzitter Gitta Conneman en CDU landbouwvoorzitter Albert Stegemann "absoluut" aangepakt moeten worden. Het huidige ontwerp kan door hen niet worden gesteund, schrijven Connemann en Stegemann vandaag in een gezamenlijke brief aan de leden van de parlementaire fractie van de Unie. Volgens de twee CDU-politici zal bondskanselier Angela Merkel volgende week alle boerenverenigingen en landbouwministers uitnodigen voor een videoconferentie. Connemann en Stegemann verzekeren dat ze als parlementaire fractie in het wetgevingsproces "de steun van de bondskanselarij" hebben voor deze punten. Het ontwerp van het ministerie van Milieu moet "dwingend gewijzigd" worden. De woordvoerder van het CSU-landbouwbeleid in de Bondsdag, Artur Auernhammer , benadrukte in dit verband: "We zullen het wetsontwerp in de komende parlementaire procedure onderzoeken. Het is belangrijk voor ons dat onze coöperatieve aanpak tussen landbouw en natuurbehoud, die we in Beieren hebben , wordt niet ondermijnd wordt. " ( Bron : https://www.agrarheute.com/politik/kabinett-beschliesst-insektenschutzpaket-trotz-protesten-578102 ) - Vertaald met Google

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page