top of page

‘Kippenvel’ na hamburger van kweekvlees, Mosa Meat gaat er honderdduizenden per jaar maken

Kippenvel. Dat krijgt sterrenkok Hans van Wolde van de smaak en de bite van de kweekvleesburger van het Nederlandse voedingsbedrijf Mosa Meat. En van 't besef dat vanuit Maastricht de wereld kan worden veranderd. ,,Dit gaat echt de beste f... hamburger zijn die je ooit hebt geproefd", zegt de kok die meerdere Michelinsterren verzamelde.


Van Wolde bakte maandag een hamburger van gekweekt rundvlees tijdens de opening van een nieuwe productielocatie van Mosa Meat in Maastricht. Honderdduizenden hamburgers wil het Limburgse bedrijf per jaar gaan maken in de nieuwe vestiging. In principe voor de Europese markt, maar Singapore wordt waarschijnlijk het eerste land waar de kweekvleesburger daadwerkelijk mag worden verkocht.


Ik geloofde hier dus echt niet in", erkent de 55-jarige sterrenkok voor een gezelschap van investeerders, medewerkers en relaties van Mosa Meat. Maar na een eerste proefsessie vorige week was hij om. ,,Ik heb die hele nacht niet geslapen. De rundvleessmaak hing na een uur nog in m'n mond", vertelt hij, terwijl het vet op de bakplaat uit de burger bruist. ,,Deze smaak is echt heel goed.”

Straks niet meer nodig om honderden miljoenen dieren per jaar te slachten

Dit is historisch. We hoeven voor een goede burger straks dus geen dieren meer pijn te doen Sterrenkok Hans van Wolde Bestuursvoorzitter Maarten Bosch biedt de consumenten graag een manier om vlees te eten zonder de grote impact op klimaat en milieu. En zonder dieren te hoeven slachten. ,,Dit is duurzaam én diervriendelijk", aldus Bosch. Mosa Meat kweekt vlees op basis van rundercellen. Omdat het vlees buiten het dier om groeit, is het straks niet meer nodig om honderden miljoenen dieren per jaar te slachten. De kweekvleesburger van Mosa Meat bestaat voor tweederde uit gekweekte spier- en vetcellen uit het laboratorium. Alle cellen zijn vermeerderd uit diercellen die als biopt uit drie glanzend bruine Limousin-koeien zijn gehaald: Rosa, Mona en Maya. Het overige derde deel van de hamburger bestaat uit soja-bestanddelen. Van Wolde: ,,Dit is historisch. We hoeven voor een goede burger straks dus geen dieren meer pijn te doen. En we hoeven geen hopen mest meer te produceren. Het is gezond, en het mooiste van alles: het komt gewoon uit Maastricht.” De nieuwe productielocatie telt 2760 vierkante meter. Plannen voor een vijfde productievestiging, waar miljoenen burger per jaar kunnen worden gemaakt, liggen klaar. Dat lijkt veel, maar alleen in Nederland verorberen liefhebbers jaarlijks al 400 miljoen hamburgers. Om alleen die burgers te vervangen door gekweekt rundvlees, is dus nog veel capaciteit nodig.

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page