top of page

Kweekvlees is hard op weg naar jouw bord: Tweede Kamer wil proeverijen toestaan

Foto van schrijver: Linda van KollenburgLinda van Kollenburg

De kans dat je straks een stukje vlees op je bord hebt liggen zonder dat daarvoor een dier moet worden gedood, is een stuk groter geworden. Vandaag zal de Tweede kamer een motie van VVD en D66 aannemen die proeverijen van gekweekt vlees mogelijk wil maken. Dit kan weleens een doorbraak zijn, zeggen fabrikanten die hopen dat kweekvlees binnen een paar jaar in de supermarkt ligt.


Een kleine tien jaar geleden werd 'ie onder wereldwijde belangstelling gepresenteerd: de eerst kweekvleeshamburger. De Nederlandse vinding van professor Mark Post bestond uit 40 miljard cellen die in een laboratorium was gekweekt uit stamcellen van een koe.


Stroomversnelling

Sindsdien is de ontwikkeling van kweekvlees in een stroomversnelling gegaan. In ons land zijn nu twee bedrijven bezig met de ontwikkeling van dit vlees. Zoals de start-up Meatable in Delft van oprichter Daan Luining. Tientallen mensen werken daar elke dag aan de technologie. "Kweekvlees is vlees gemaakt van diercellen. Het is echt vlees zonder dat je daarbij een dier hoeft te slachten", zegt Luining. "We halen stamcellen uit een koe of varken en brengen die in een veilige omgeving. De cellen geven we eten, zoals suikers, zuurstof en warmte zodat ze uitgroeien tot spier en vetten. Na een paar weken is er echt sprake van vlees dat gegeten kan worden."

De voordelen zijn groot stelt Luining: "Minder dierenleed, milieubederf en CO2-uitstoot dus."


Nu nog verboden

Kweekvlees is nu nog verboden in Europa. Sterker nog: onderzoekers mogen niet eens een stukje proeven. De Tweede Kamer wil haast maken met de ontwikkeling. Regeringspartijen D66 en VVD dienen daarom een motie in om proeverijen voor kweekvlees mogelijk te maken.

Een meerderheid van de Kamer (onder andere: PvdD, PvdA, SP en GroenLinks) laat al weten die motie te steunen. Indiener van de motie, Tjeerd de Groot (D66), vindt dat de veestapel veel te groot is en ziet kweekvlees als een uitstekend alternatief. "Met minimaal gebruik van water, land en uitstoot voor broeikasgassen en veel minder dierenleed", zegt de D66'er. "Kweekvlees verdient een eerlijke kans en daarom moeten we proeverijen mogelijk gaan maken."


Geesten rijp maken

Ook VVD-kamerlid Peter Valstar vindt het broodnodig dat de geesten rijp worden gemaakt voor kweekvlees: "Dit is een prachtige Nederlandse uitvinding dat een belangrijke voedingsbron voor de mens kan worden. Maar, zoals bij veel innovaties, zien we dat Europese regelgeving de ontwikkeling eerder remt dan stimuleert, terwijl de rest van de wereld ons met onze eigen uitvinding nu gaat inhalen."

Om te voorkomen dat onze bedrijven naar het buitenland verhuizen, willen we dat er proeverijen plaatsvinden, vervolgt de VVD'er. "De ontwikkeling moet niet stil blijven staan."


In de schappen van de AH

Volgens kweekvlees-maker Luining is de komst van proeverijen een ontzettend belangrijke stap. "Je moet overigens niet verwachten dat we op elke hoek een eettentje gaan neerzetten. De proeverijen zullen onder strenge omstandigheden mogelijk gemaakt worden. Maar consumenten kunnen dan wel op uitnodiging een gekweekte worst of burger komen proeven."

Volgens hem zit de smaak heel dicht in de buurt van gewoon vlees. "Dat weten we omdat we gewoon vlees helemaal onderzoeken en zo precies weten wat de bestanddelen zijn en wat we moeten doen en toevoegen voor de smaak."

Maar de smaak kan altijd beter en daarom zijn die proeverijen hard nodig, vervolgt hij. Luining werkt al jaren met kweekvlees, maar ook hij heeft zelf nog geen stukje geproefd. "Maar ik kan niet wachten", lacht hij.


Hoe lang duurt het nog?

Alleen in Singapore ligt kweekvlees nu legaal in de supermarkt. Hoe lang het nog gaat duren in ons land? Het is wachten op de goedkeuring van de Europese waakhond EFSA. "Als we straks proeverijen hebben gehad en de smaak helemaal op orde hebben, kunnen we een aanvraag indienen. Ik hoop dat binnen een paar jaar kweekvlees echt in de supermarkt ligt."

Hoeveel een stukje kweekworst of kweekburger dan gaat kosten? De prijs kan nog een ding gaan worden. Een paar jaar geleden kostte de eerste kweekhamburger nog tienduizenden euro's. "Als veel fabrikanten het vlees gaan maken en aanbieden kan het voor een goede prijs", verzekert Luining.

In de tussentijd is het nog wel hard nodig om de consument te overtuigen. Want een gekweekte hamburger uit een laboratorium zal voor veel mensen nog wel even wennen zijn.

 

Beste mensen, Dit is een "Frankensteinburger". Gemaakt van DNA van een levende koe, op kweek gezet in een goedje en zo worden nieuwe cellen gekweekt. Klinkt lekker he? En gezond ook? Ik hoop dat ie zo duur wordt dat niemand het koopt...


11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page