top of page

Kweekvleesrevolutie in zwaar weer

Bedrijven die gecultiveerd vlees ontwikkelen gaan mogelijk moeilijkere tijden tegemoet met een afvalrace als gevolg. Deze voorspelling staat in een rapport van financieel adviesbureau Oghma Partners. Ondertussen stelt Italië als eerste EU-land een kweekvlees verbod in en zit Eat Just, de eerste verkoper van gecultiveerde kipnuggets, in de financiële moeilijkheden.



Een recent verschenen rapport over de toekomst van de kweekvlees sector voorspelt een shake out. Schrijver van het rapport, het Britse Oghma Partners, ziet dat bedrijven die gecultiveerd vlees ontwikkelen en op de markt willen brengen moeilijker aan financiering komen.

Bedrijven zullen hierdoor worden gestimuleerd om de productiekosten van hun gekweekte rundergehakt en kipnuggets omlaag te krijgen. Toekomstige investeringen zullen in toenemende mate belanden bij de bedrijven die er in slagen hun producten betaalbaar te maken voor het grote publiek. Zij zullen hun positie op de markt versterken waar andere bedrijven het afleggen.


Tegenslagen

Terwijl deze ontwikkeling zich ontvouwt wordt de sector geconfronteerd met tegenslagen. Afgelopen week had de conservatieve Italiaanse regering van Giorgia Meloni de Europese primeur met een verbod op kweekvlees. De regering wil zo de Italiaanse culinaire tradities, culturele identiteit, maar ook de Italiaanse veeboeren beschermen.

Ondertussen verkeert het Amerikaanse Eat Just, dat sinds 2020 als eerste bedrijf ter wereld daadwerkelijk gecultiveerd vlees verkoopt in Singapore, in financiële en juridische problemen. Dat blijkt uit onderzoek van nieuwsplatform WIRED. In maart werd het bedrijf al voor honderd miljoen dollar aangeklaagd door het bedrijf waarmee het samen bioreactors ontwikkeld voor kweekvlees, vanwege achterstallige betalingen.

Eat Just, dat ook geliefd is om zijn plantaardige eieren en vleesvervangers, liet eerder al weten verlies te maken op het kweekvlees dat het in Singapore verkocht door de hoge prijzen voor de voedingsstoffen voor celculturen. Naast Eat Just verkoopt wereldwijd slechts één ander bedrijf, Upside Foods, op dit moment gecultiveerd vlees.


Nederlandse spelers

In Nederland zijn het Meatable en Mosa Meat die meedingen op de kweekvlees markt. Zij wisten het afgelopen jaar nog miljoeneninvesteringen binnen te halen voor de ontwikkeling van gecultiveerd vlees.

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page