BOXTEL - De massale bijensterfte bij de bijenkasten van de Boxtelse imker Ad van Esch zijn niet het gevolg van het gebruik van landbouwgif. Dat heeft onderzoek in het laboratorium bij de Universiteit van Wageningen in ieder geval uitgewezen. Van Esch tast nu in het duister wat dan wel de reden was van de dood van vele honderden bijen in zijn bijenkasten. Misschien de weersomstandigheden.
Domien van der Meijden 04-05-21, 10:57 Je komt ’s ochtends bij je bijenkasten en dan ontvouwt zich een drama. Op de grond liggen vele honderden dode bijen. Voor een rasimker als Ad van Esch, die al meer dan 25 jaar imker, was het een klap in het gezicht. De Boxtelaar kon blik en veger pakken om alle dode beestjes op te vegen. Wel een paar zakken vol.
Landbouwgif, dat kunnen we nu uitsluiten, maar wat dan wel? Ad van Esch, Imker Boxtel
Van Esch schakelde het laboratorium van Wageningen in. ,,Want ik wilde weten of er misschien landbouwgif in het spel is geweest. Na het onderzoek kunnen we dat nu uitsluiten. Er zijn geen vreemde, werkzame stoffen aangetroffen in de bijen. Begin april was het wel een paar dagen heel warm, daarna weer erg koud. Sommige deskundigen beweren dat het misschien deze rare weersomstandigheden zijn geweest. Mijn bijen zijn misschien gedesoriënteerd geraakt en vlak bij de kasten om het leven gekomen. Ik weet het nu ook niet meer.”
Zuinig op de beestjes
Van Esch heeft sinds jaar en dag een stuk of veertien bijenkasten staan vlak bij de biologische boerderij De Schoffel tussen Boxtel en Lennisheuvel. ,,Ach, ik ben zo zuinig op die beestjes. Ik heb alleen topklasse bijen en zorg er goed voor. Elk jaar haal ik beschimmelde raten eruit en maak ze pico bello schoon. Dan heb je het jaar erop aan het begin wel niet zoveel bijen. Ik maak ook alles zelf voor die kasten. Nee, Amerikaans vuilbroed (besmettelijke ziekte onder bijen, red.) dat kan het niet zijn. Daar hebben we al jaren geen last meer van.”
Weinig nectar
Ook nu nog ziet Van Esch bij zijn resterende bijenvolken dat de bijen het moeilijk hebben met de nog koude weersomstandigheden. ,,Ze halen maar heel weinig nectar. Juist in deze voorjaarsperiode zijn de bijen erg belangrijk voor de bestuiving.”
Comments