top of page

Melk heeft laagste broeikasgasemissie in verhouding tot voedingswaarde

Foto van schrijver: Linda van KollenburgLinda van Kollenburg

Zweedse onderzoekers bedachten een nieuwe index om de relatie tussen voeding en duurzaamheid aan te duiden, schrijft Katelyn Allen voor Hoard’s Dairyman. Ze noemen het de Nutrient Density to Climate Impact (NDCI) index.


De NDCI-index is de hoeveelheid van een bepaalde voedingsstof per 100 gram drinken gedeeld door het CO2-equivalent van eveneens 100 gram drinken. De onderzoekers testten acht drinks op deze manier waarbij ze rekenden met 21 verschillende voedingsstoffen, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, verschillende vitamines en mineralen.


De onderzoekers bepaalden van elke drink de nutriëntendichtheid en de broeikasgasuitstoot tijdens de productie, fabricage, verpakkingsfase en het transport. Uit de in wetenschappelijk tijdschrift Food & Nutrition Research gepubliceerde resultaten bleek dat melk de beste NCDI-score had met 0,54. Daarop volgden sinaasappelsap en sojadrank met scores van 0,28 en 0,25. Volgens de onderzoekers bevat sojadrank een vergelijkbare hoeveelheid eiwitten als melk, maar is de aminozuursamenstelling minder gunstig. Bier, frisdrank en water hadden een score van 0 vanwege de lage hoeveelheid voedingsstoffen. Ook haverdrink en rode wijn scoorden laag.


Volgens Katelyn Allen is het van belang om rekening te houden met zowel de milieueffecten als de voedingswaarde voor het nemen van toekomstgerichte beslissingen voor de wereld. Ze schrijft: de voedingskwaliteit van melk en de inzet van melkveehouders om melk efficiënt te produceren, maken zuivelproducten tot een natuurlijke keuze die aan zowel duurzaamheid als voedingswaarde, voldoet.


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page