top of page

Milieugroepen roepen Rabobank op te stoppen met financieren vleesindustrie

### Goed om te zien dat u mogelijk anderen inspireert met onze journalistieke content. We vragen u enkel voor persoonlijk gebruik onze content te kopiëren, om geen inbreuk te maken op onze Algemene Voorwaarden. Vraag anders naar onze bedrijfslicenties via klanten@fdmediagroep.nl ###


In een open brief aan Rabo-bestuursvoorzitter Stefaan Decraene roepen milieugroepen de bank dinsdag op te stoppen met het financieren van de vlees- en zuivelindustrie. Bestaande leningen zou de bank moeten afwaarderen.


Volgens de milieuorganisaties leende de Rabobank afgelopen zes jaar $3,6 mrd (omgerekend €3,3 mrd) aan de achttien grootste vleesbedrijven van de wereld en hielp de bank de uitgifte van $2 mrd (€1,8 mrd) aan obligatieleningen aan hen te garanderen. In totaal kreeg de mondiale vleesindustrie volgens de milieugroepen in die tijd $478 mrd van 2500 financiers.


Feedback EU, Feedback Global, World Animal Protection en BankTrack stellen in hun brief dat financiering van de grootschalige vlees- en zuivelproductie de reputatie en activiteiten van de Rabobank zal schaden, onder meer door 'aanzienlijke' risico's van toekomstig inkomstenverlies en gestrande activa.


Klimaatcrisis

De wereldwijde vlees- en zuivelindustrie verbruikt volgens de milieugroepen de helft van de emissieruimte die resteert om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal anderhalve graad. Vermindering van de industriële veeteelt noemen zij noodzakelijk om de klimaatcrisis te voorkomen. 'Dit vereist dat banken en investeerders resoluut actie ondernemen om de financiële steun aan de sector komende jaren af te bouwen', aldus de briefschrijvers.


Zij citeren professor Hans Pörtner, medevoorzitter van het VN-klimaatpanel IPCC. Die waarschuwde vorig jaar in het Europees Parlement dat 'zonder vermindering van vleesconsumptie en de bijbehorende intensieve landbouwsystemen we de opwarming van de aarde niet kunnen beperken tot anderhalve graad.'


Rabo benadrukt in een reactie achter het doel van maximaal anderhalve graad opwarming te staan, en daarover met de klanten in gesprek te zijn. De bank nodigt de briefschrijvers ook uit voor een gesprek.


Lees het volledige artikel: https://fd.nl/financiele-markten/1466249/milieugroepen-roepen-rabobank-op-te-stoppen-met-financieren-vleesindustrie-q4a3caMUtlm4

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page