top of page

Minister Schouten weigert plan te maken voor volledig verbod landbouwgif

Demissionair minister Carola Schouten van Landbouw weigert een plan te maken voor een volledig verbod op het gebruik van landbouwgif in 2035. De Tweede Kamer nam dinsdag een motie van de Partij voor de Dieren aan die daar om vraagt, maar Schouten wil die niet uitvoeren.


Dat zei ze vanochtend tijdens een debat in de Tweede Kamer. Daar bleek dat met name de VVD en de BoerBurgerBeweging (BBB) zich grote zorgen maken over de aangenomen motie.

Beide partijen vrezen dat een snelle uitvoering grote gevolgen kan hebben voor de voedselproductie. Schouten deelt die vrees en hield de Kamer voor dat ze nu al in Europees verband bezig is met het verbieden van pesticiden, waarvan wetenschappelijk is vastgesteld dat die schadelijk zijn. Daar wil ze gewoon mee doorgaan. Een eventueel nieuw plan om landbouwgif te verbieden is volgens de demissionaire minister een kwestie voor het nieuwe kabinet dat op dit moment wordt geformeerd.


Onrust onder boeren

Volgens VVD-Kamerlid Thom van Campen heeft de aangenomen motie voor veel onnodige onrust gezorgd onder boeren. Hij is daarom blij met de reactie van Schouten. Zijn collega Caroline van der Plas van BoerBurgerBeweging zei dat de motie vooral is gesteund door Kamerleden die geen idee hebben wat het effect er van is. Samen met de VVD wil ze er voor zorgen dat de Kamer op dit gebied beter wordt geïnformeerd. De twee partijen willen een hoorzitting met deskundigen organiseren.


Tussendoelen

Tweede Kamerlid Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren vraagt de regering in haar motie een plan te maken met 'kwantitatieve tussendoelen'. Ook wil ze dat daaraan een plan wordt gekoppeld om boeren te helpen bij de omschakeling. Vestering reageerde met haar motie op het feit dat in Europa 1 miljoen mensen het burgerinitiatief 'Red bijen en boeren' hebben ondertekend, dat vraagt om een volledig verbod op landbouwgif in 2035.


Biodiversiteit

Doel van de petitie is om een einde te maken aan de aantasting van de biodiversiteit door het gebruik van landbouwgif. De Europese Commissie wil het gebruik van pesticiden met 50 procent terugbrengen. Maar dat is volgens de initiatiefnemers van de petitie niet genoeg.

In 2030 zou volgens hen het gebruik met 80 procent moeten zijn teruggebracht en in 2035 zou landbouwgif verboden moeten zijn. Vestering is teleurgesteld dat demissionair minister Schouten het verder terugdringen van landbouwgif doorschuift naar een volgend kabinet.


2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page