top of page

'Minister Van der Wal liet zich expres mondeling informeren om Wob-aanvragen te omzeilen'

EenVandaag-journalist Jan Salden diende bij het ministerie van Landbouw een Wob-verzoek (tegenwoordig Woo-verzoek) in naar een belangrijke ministeriële bespreking over Schiphol. Maar het mocht niet baten: hij kreeg te horen dat hier helemaal geen documenten van zijn. Een ambtenaar zei hem namelijk dat minister Van der Wal alleen mondeling hierover was geïnformeerd. Toen Salden vroeg of dit was 'om de Woo te omzeilen', kreeg hij naar eigen zeggen een bevestigend antwoord van de ambtenaar.


Salden geeft niet precies aan op welk bewindsliedenoverleg hij doelt. Maar op 6 oktober vond er in elk geval zo'n overleg plaats tussen de VVD-ministers Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Naar verluidt ging het over het uitkopen van boerenbedrijven rondom Schiphol om te kunnen voldoen aan de stikstofnormen. De eerste boeren zijn daar inmiddels al uitgekocht.

Salden wilde graag de voorbereidende nota's van dit overleg tussen Harbers en Van der Wal inzien. Daarom deed hij een Woo-verzoek hierover bij het ministerie van Landbouw, waarin ook Van der Wals ministerie zich huisvest. Maar Salden kreeg het deksel op de neus: er bleken geen Woo-documenten voor zijn verzoek te zijn.


"De minister wordt alleen mondeling geïnformeerd," liet een ambtenaar hem weten. Salden vroeg: "Is dat om de Woo te omzeilen?" Hierop antwoordde de ambtenaar bevestigend, meldt Salden.


Bron : https://nieuwrechts.nl/91225-minister-van-der-wal-liet-zich-expres-mondeling-informeren-om-wob-aanvragen-te-omzeilen#.Y8bE8g4FOxQ.twitter



2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page