top of page

Na de veehouderij richt PvdD haar pijlen nu ook op de akkerbouw

De teelt van lelies en bloembollen wordt verboden. Er komen spuitvrije zones rondom huizen, scholen, wegen, fiets- en wandelpaden en weilanden. Verder moet de land- en tuinbouw gifvrij worden. Dat is het voor de landbouw het ver gaande verkiezingsprogramma, afkomstig van de PvdD. Dit stelt Pesticide Action Network Netherlands (PAN) na het doorpluizen van de verkiezingsprogramma’s.


Het onderwerp bestrijdingsmiddelen in de landbouw vormt alleen bij de Partij voor de Dieren (PvdD), GroenLinks en Splinter een belangrijk item in de verkiezingsprogramma's. Deze partijen benoemen het terugdringen van bestrijdingsmiddelen in de landbouw, de bescherming van omwonenden tegen bespuitingen van landbouwpercelen en de overgang naar een duurzame of biologische landbouw, expliciet in hun programma, stelt Pesticide Action Network Netherlands (PAN) na het doorpluizen van de verkiezingsprogramma’s.

Bij dit doorspitten heeft PAN gezocht naar zes criteria. Deze criteria zijn doelen op het gebied van: het terugdringen of stoppen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, bescherming van bewoners bij landbouwpercelen die worden bespoten, een gezonde bodem, duurzame landbouw, biologische landbouw, de Europese Green Deal met als doelstelling 50 procent reductie van bestrijdingsmiddelen in 2030 en 25 procent biologische landbouw in 2030, of een andere concrete reductiedoelstelling.

Volgens PAN scoren de VVD en SGP zeer laag op deze thema’s, terwijl ze deze thema’s in het CDA- en PVV-programma niet is tegengekomen. Van een totaal mogelijke score van 18 punten haalt de PvdD er 15 binnen en Groen Links 11 punten, Splinter 9. CU, D66, SP en PvdA vormen de middenmoot met 6 punten. Een groot deel van de partijen haalt nauwelijks of geen punten. Het CDA en PVV komen uit op 0 punten.


Green Deal

Het bevreemdt de PAN dat geen van de partijen de kwantitatieve doelstelling van de Europese Green Deal met een reductie van 50 procent bestrijdingsmiddelen in 2030 en 25 procent biologische landbouw in 2030, expliciet in haar programma opneemt. De Green Deal is opgesteld door de Nederlandse vicepresident Frans Timmermans. Zelfs zijn eigen partij de PvdA heeft deze doelstellingen niet expliciet overgenomen.


Verbod op lelieteelt

Niet alleen de veehouderij ligt onder vuur van de PvdD, ze richt haar pijlen nu ook duidelijk op de akkerbouw. Zo stelt ze dat de land- en tuinbouw gifvrij moet worden. Als het aan de PvdD ligt, wordt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen snel en verplicht afgebouwd. Als tussenstap voor de landbouw gaat de gezondheid van omwonenden van akker- en tuinbouwbedrijven voor op de economische belangen van de telers. In de buurt van woonhuizen, schoolpleinen en andere plekken waar mensen wonen en werken en kinderen spelen mag niet meer met pesticiden worden gespoten. Deze spuitvrije zones gaan ook gelden rond openbare wegen, fiets- en wandelpaden en rondom plekken waar dieren verblijven, zoals weilanden.

De PvdD zegt ook dat ze scherpere keuzes gaat maken over het gebruik van onze landbouwgrond. De PvdD wil afscheid nemen van teelten die geen duurzaam doel dienen, maar die in haar ogen wel veel schade veroorzaken door bijvoorbeeld een hoog middelengebruik en uitputting van de bodem. Per direct gaat de stekker uit de lelieteelt en wordt de gangbare bollenteelt als geheel afgebouwd. De bodem krijgt de kans te herstellen en de telers worden geholpen bij het omschakelen naar duurzame teelten.

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page