top of page

"Nationale week zonder NEPvlees".



Hij is dus begonnen. De "Nationale week zonder vlees". Voor de liefhebber is dat misschien interessant nieuws maar de gemiddelde Nederlander zal het echter een zorg zijn. Vlees maakt bij de meeste mensen nog steeds gewoon deel uit van een goede en gezonde maaltijd. En eet je liever geen vleesproducten? Geen probleem. Dan doe je het niet.

Geniet dan lekker van je stukje "vleesch?" bestaande uit "geconcentreerde of geïsoleerde eiwitten. Die daarna zijn bewerkt door extrusie of de shear-cell-technologie waarbij de eiwitmatrix in een zekere conformatie wordt gebracht en die zo de gewenste bite geeft. Ook worden er soms hulpstoffen als enzymen en/of geleer- en bindmiddelen nodig om de gewenste structuur te verkrijgen. Om vlees te evenaren qua voedingskundige kwaliteit kunnen er bijvoorbeeld vitamines en mineralen aan toegevoegd worden." Heerlijk! Geniet er van. Maar het water loopt mij nog niet in de mond. Vegetarisch lijkt zo meer op VAGEtarisch eten want het mij een raadsel wat er allemaal met die plantaardige eiwitten gebeurt voor het als "vlees" in de schappen ligt. Maar noem vegetarische kipstuckjes en specklapjes dan ook geen vlees want dat is het niet!

Met een gekopieerd briefje van 20€ kun je tenslotte ook niet betalen. Het lijkt er misschien wel op maar het blijft nep.

Voor diegene die zich nog meer ergeren aan het zich onheus toe-eigenen van de naam "vlees" moeten we dan misschien ook maar een week organiseren.

"De week zonder nepvlees." Echt kwaad zal de organiserende club van deze vleesloze week, "De hippe vegetariër", denk ik niet van dit plan worden. We pakken dan tenslotte wel hun idee af. Al verandert er niet veel op hun folder. We voegen alleen maar wat leuke plaatjes en 3 letters aan hun poster toe. Maar dat vinden ze vast niet erg. De gemiddelde vegetarier is tenslotte, als je het zo op hun vega-voedselverpakkingen leest toch niet vies van toevoegmiddelen......

13 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page