top of page

Nederlandse zoogdieren in agrarische gebieden hebben het zwaar

Uit de nieuwe Rode Lijst van Nederlandse zoogdieren blijkt dat met name dieren gebonden aan agrarische gebieden in aantallen achteruitgaan. De nieuwe Nederlandse Rode Lijst werd vorige week besproken tijdens Zoogdierdag, waarop ook het Jaar van de Otter werd aangekondigd. De Rode Lijst bevat alle Nederlandse zoogdieren die in meer of mindere mate bedreigd worden. Hij is gebaseerd op het basisrapport (pdf) van de Zoogdiervereniging en wordt uiteindelijk gepubliceerd in de Staatscourant. Op de laatst herziene lijst staan meerdere diersoorten die gebonden zijn aan het agrarisch gebied, zoals de haas, het konijn, de eikelmuis, de hamster of korenwolf, de hazelmuis, veldspitsmuis, wezel, hermelijn, bunzing, de ingekorven vleermuis en de laatvlieger (ook een vleermuissoort). Opvallend is dat de dieren die een nieuwe of zwaardere status hebben gekregen ten opzichte van de vorige lijst, namelijk haas, bunzing en hermelijn, soorten van het boerenland zijn. De meest bedreigde soorten zijn de eikelmuis, hamster en hazelmuis.Andere bedreigde soorten zijn de Noordse woelmuis, Bechsteins vleermuis, de bosvleermuis en de tweekleurige vleermuis. Voor deze dieren zijn beschermingsmaatregelen beschreven in het basisrapport van de Zoogdiervereniging.

Niet alle bedreigde Nederlandse zoogdieren beschermd De zwarte rat staat ook op de lijst van bedreigde Nederlandse zoogdieren, maar wordt toch bestreden vanwege de vermeende verspreiding van ziektes. Ze leven vaak in havengebieden en varkenshouderijen en zijn moeilijk te bestrijden omdat ze zich in reactie op pogingen daartoe verplaatsen.



De kleine hoefijzerneus (vleermuis) en dolfijnensoort tuimelaar zijn gelukkig verdwenen van de lijst met bedreigde diersoorten. Ook met de bruinvis, de gewone zeehond, grijze zeehond, de otter, bever en boommarter gaat het relatief goed en ze staan daarom ook niet meer op de Rode Lijst. Natuur-inclusief

Een transitie naar natuur-inclusieve landbouw, duurzame landbouw die uitgaat van een veerkrachtig voedsel- en ecosysteem waarbij de natuur niet alleen optimaal wordt gebruikt, maar ook wordt gespaard en verzorgd, zou voor de boerenlanddieren veel kunnen beteken. Maatregelen kunnen bestaan uit het laten staan of plaatsen van bomen en hagen op het akkerland, gebruik maken van natuurlijke vijanden in plaats van gif, het aanplanten van groenstroken met wilde bloemen en plantensoorten en zelfs met de aanleg van kruidentuintjes.


Alarmerend

Het is alarmerend dat het de laatste tien jaar slechter gaat met de egel, wezel, eekhoorn, de meervleermuis en baardvleermuis. Maatregelen voor deze dieren komen neer op verbetering, verbinding en bescherming van leefgebieden. Voor vleermuizen in het algemeen is onder andere het gebrek aan wetenschappelijke kennis over deze dieren een belangrijk knelpunt om beschermingsmaatregelen te nemen. ----------------------------------------------------------------- Dit stuk is geschreven door Karen "Obesidor" Soeters. Ik kom zo terug op de bijnaam. Karen is voorzitter en CEO van de Nicolas Pierson Stichting. Over Nicolas hebben we het al uitgebreid gehad in dit artikel ( https://lindaicttraining.wixsite.com/apvdd/lege-pagina-1 ) maar Karen bleef tot nu toe buiten schot. Mede omdat we al enige tijd niks meer van haar hoorde. Karen is ook voorzitter van Animals Today, een dierenrechten organisatie die nogal breed omgaat met het begrip recht. Zo verplaatste ze deze zomer een trailer met kippen UIT de schaduw en in de volle zon, om zo de transporteurs te framen. Of ze schrijft over een volle vrachtwagen met varkens die in de zon staat waarvan de chauffeur zou slapen. Deze chauffeur verklaart later niemand gezien te hebben, en hij was de hele tijd wakker. Ook stond de vrachtwagen onder een boom. Framen...daar is deze dame goed in. Ow, de bijnaam... Ze heeft een Labrador. Maar het arme dier is zo dik, dat het gewoonweg zielig is. En zo iemand staat aan het hoofd van een dierenrechtenorganisatie? Overigens valt de hele zaak onder de vleugels van Marianne Thieme en haar cult, de Partij voor de Dieren ( die geen fuck om dieren geeft ).

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page