top of page

NMV: 'Ware aard kabinetsbeleid stikstof komt bovendrijven'

De NMV (Nederlandse Melkveehouders Vakbond) haalt uit naar het kabinet nadat demissionair landbouwminister Carola Schouten een nieuwe Regeling provinciale aankoop veehouderijbedrijven nabij natuurgebieden heeft gepubliceerd. „Wil de overheid ‘oorlog’, op dit punt kan de overheid ‘oorlog’ krijgen.”


De NMV valt over twee passages in de plannen van Schouten. De eerste: 'Het doel is niet meer alleen de vermindering van de stikstofuitstoot bij de natuurgebieden maar ‘het definitief beëindigen van de veehouderij-activiteiten’ en het tweede punt is dat de regeling eist dat een veehouder die vrijwillig meedoet aan de opkoopregeling elders in Nederland geen veehouderij meer mag beginnen.


Oorlog

De belangenbehartiger reageert furieus en spreekt van een 'bizar beroepsverbod voor veehouders'. Voorzitter Henk Bleker van NMV: „Wij zullen ons als vakbond van melkveehouders hier tegen verzetten met alles wat in ons is. Het is een onmenselijke eis die de overheid hier mensen oplegt. Het is een stuitend en ongehoord plan van een overheid die totaal de weg kwijt is. Al moeten we er voor naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens….. Wie wind zaait zal storm oogsten. Wil de overheid ‘oorlog’, op dit punt kan de overheid ‘oorlog’ krijgen.”


Lange stilte

De NMV voorziet heftige gesprekken, omdat hoewel de opkoopregeling vrijwillig is er wel wordt gedreigd met onteigening. 'Stelt u zich het gesprek aan de keukentafel voor. Moeder zegt tegen dochter die dolgraag boerin wil worden: „we móéten ons bedrijf wel verkopen….” …en na veel tranen vraagt dochter: „maar waar gaan we naar toe, waar gaan we verder, kunnen onze koeien mee…” dan volgt een hele lange stilte.'

Schouten stuurde dinsdag een brief naar de Tweede Kamer over de nieuwe opkoopregeling, het gaat om de tweede keer dat de overheid vrijwillig veehouders gaat opkopen nabij Natura-2000-gebieden. Haar nieuwe plan moet nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer, ze deed een aantal aanpassingen nadat ze de eerste tranche evalueerde met de provincies. Het beroepsverbod is overigens niet nieuw, ook bij de eerste vrijwillige opkoopregeling was er sprake van zo'n verbod.


Bron : https://www.melkvee.nl/artikel/436206-nmv-ware-aard-kabinetsbeleid-stikstof-komt-bovendrijven

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page