top of page

Nooit meer vlees in de kantine: bij de TU Delft gaan ze voor vega

Foto van schrijver: Linda van KollenburgLinda van Kollenburg

De kantine van faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft krijgt een volledig vegetarisch aanbod. Daarmee is de kantine van de architecten de eerste universiteitskantine in Nederland die geen vlees meer verkoopt, laat de TU Delft weten.


De TU Delft Campus wil in 2030 CO2-neutraal zijn. Om dit te bereiken, heeft de universiteit haar eigen CO2-uitstoot gedetailleerd in kaart gebracht. Het blijkt dat de voedselconsumptie van studenten en medewerkers op de campus het een-na-grootste aandeel in de uitstoot heeft. Op de eerste plek staat het gebruik van gas en elektriciteit. Serieus "Als we serieus iets aan klimaatactie willen doen, moet dus ook ons voedselpatroon veranderen," zegt Andy van den Dobbelsteen, coördinator duurzaamheid van de TU Delft. "De universiteit had altijd een sterk vlees-georiënteerde catering. Als we overschakelen naar een vegetarisch en veganistisch aanbod, dan scheelt dat meer dan de helft van de uitstoot door voedsel."


Hoeveel bespaar je? Elke vleeseter die het volhoudt om een week lang geen vlees te eten, bespaart gemiddeld:

  • 101 liter water

  • 79 kilometer autorijden

  • 770 gram dierenvlees

Nog meer cijfers:

  • Gemiddeld eten we zo'n 39 kilo vlees per persoon per jaar, dat is 700 miljoen kilo in Nederland in totaal.

  • Het slachtgewicht is ruim 3 miljard kilo.

  • Van het rundvlees en pluimveevlees dat in Nederland wordt geslacht wordt 78 procent geëxporteerd.

  • Van varkensvlees gaat 43 procent naar het buitenland.


 

Groen, blauw en grijs water In de definitie van waterfootprint wordt onderscheid gemaakt tussen groen, blauw en grijs water. Groen water is regenwater in de bovenlaag van de bodem. Planten benutten dit voor hun groei. Groen water is het minst belastend voor de natuurlijke waterhuishouding.

Het verbruik van blauw en grijs water heeft een grotere impact. Blauw water wordt opgepompt voor bijvoorbeeld irrigatie- of drinkwater. Grijs water is water, dat nodig is voor een productieproces om vervuild water te verdunnen zodat de kwaliteit weer binnen de gestelde normen komt.

Voor blauw en grijs water wordt geput uit grondwater of oppervlaktewater. Een groot verbruik heeft invloed op de natuurlijke waterhuishouding. Als er teveel water wordt onttrokken, ontstaat een tekort.

Tabel 1: Waterfootprint vlees volgens Voedingscentrum.


En de echte cijfers uitgesplitst in Groen, Blauw en Grijs water...


 


Minder vlees Het aantal mensen dat zichzelf als een vleeseter ziet, daalt in Nederland. Een derde van alle huishouders gaf begin dit jaar aan minder minder vlees te willen eten, zo bleek uit de Vegamonitor 2020: een onderzoek onder zeker duizend Nederlanders in opdracht van Natuur & Milieu.



 

De vega-monitor is een leugen. We weten allemaal dat de verkoop van vlees stijgt!

https://www.evmi.nl/nieuws/vleesverkoop-stijgt-in-week-zonder-vlees

 

Vooral mensen onder de 40 jaar, vinden elke dag vlees eten niet meer van deze tijd. Mensen onder de 30 jaar geven zelfs twee zo vaak aan vegetariër of veganist te zijn.


Dat vegetarisch eten steeds populairder wordt blijkt ook uit de deelname aan de meest recente editie van de actie Nationale Week Zonder Vlees. Tijdens die week aten 1,7 miljoen Nederlanders dit jaar geen vlees.


 

Wederom gelogen! Geen 1.7 miljoen Nederlanders deden mee!

 

Wanneer iemand een jaar lang een dag per week geen vlees eet, wordt er bijna 6 kilo vlees en 750 liter water bespaard.

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page