top of page

Op deze manier heeft overleg met Den Haag geen zin!

De stikstof-plannen van het kabinet Rutte-IV zijn onhaalbaar, onuitvoerbaar, onnodig en ongewenst: een aanval op boerengezinnen en het platteland. Wij roepen alle partijen (Tweede Kamer, Waterschappen, Gedeputeerden, Statenleden, Colleges van B&W en Gemeenteraden) op afstand te nemen van de plannen die minister Van der Wal op 10 juni presenteerde. Op deze manier heeft overleggen geen zin: dan zal de Minister zich er zelf mee moeten redden. Wat gaan wij doen? We gaan een politieke en juridische strijd voeren. De bovengenoemde partijen gaan we benaderen om realisme, praktisch plattelandsgehalte en tijd in de voorstellen en oplossingen te brengen.


Daarnaast trekken we ook de juridische kaart: bijvoorbeeld een spervuur aan Wob-verzoeken. Niets maar dan ook niets blijft aan het oog onttrokken. Alle onderliggende wetenschappelijke onderzoeken - als die er al zijn - en modellen en hun onderbouwing - als die er al is -, alles zal in de openbaarheid komen. Juridische procedures zullen volgen waar nodig. Zo zal het voorgenomen stikstofbeleid van minister Van der Wal zichzelf opblazen, wat ons betreft wel voordat het te laat is en het platteland en de mensen die daar wonen, werken en leven in een volgende recessie en crisis zijn gestort. Vooruitgang, investeringen en innovatie: van, voor, door en met boeren en tuinders!


Wij nemen als agrarische sector zelf de regie op het spoor van vooruitgang, investeringen en innovatie. Voor 1 juli 2023 maken we duidelijk en hard welke investeringen en innovaties in de diverse sectoren uitvoerbaar zijn en welke gegarandeerde en juridisch geborgde effecten deze moeten opleveren t.a.v. klimaat, bodem, water en lucht (inclusief stikstof). Nuttige voorstellen uit de Perspectief-brief van Staghouwer nemen we mee. De provincies en gemeentes vragen we om experts op het terrein van handhaving te leveren, zodat dat punt vanaf het begin wordt meegenomen. Van het kabinet vragen we juristen op het punt van wet- en regelgeving. We willen het immers samen doen, maar wel met mensen die vooruit willen. Zo nodig huren we zelf extra expertise in. Voor alle duidelijkheid: alleen meedenkende partijen doen aan dit spoor mee. Met remmers in vaste dienst van overheidswege blijven we immers het gevaar lopen dat de rigide opgelegde doelen ons investerings- en innovatieproces komen verstoren. Herstel in Natura2000 gebieden: natuurlijk! Wij sluiten onze ogen niet voor problemen in een deel van deze gebieden. Maar wij willen dat lokaal en heel concreet en praktisch aanpakken: wat is er precies aan de hand (meten, grondmonsters)?, hoe staat de natuur er precies voor? , welke van de in totaal 1500 maatregelen (hydrologie, inrichting, eenmalig en cyclisch beheer, plaatselijke uitbreiding of aanpassing gebruik aangrenzende percelen) waartoe kabinet en provincies in 2017/2018 hebben besloten zijn nu wel en (nog) niet uitgevoerd, welke aanvullende maatregelen zijn denkbaar?


WE NEMEN DE REGIE SAMEN OVER Op deze manier heeft overleg met Den Haag geen zin! PERSBERICHT, 20 juni 2022 Wij willen ons als landbouworganisaties hier maximaal voor inzetten, maar wel met mensen en organisaties die samen met ons vooruit willen en ook oog hebben voor de agrarische praktijk, bedrijfseconomie en de impact op ondernemers en hun gezinnen. Voor 1 juli 2023 zal duidelijk moeten worden of de conclusies uit 2017/2018 van de 12 provincies en het kabinet Rutte nog steeds staan: we kunnen in al die gebieden aan onze Europese verplichtingen voldoen door te doen wat nodig is met maatregelen (hydrologie, inrichting, beheer) binnen die gebieden zelf, soms aangevuld met een enkele verplaatsing van een veehouderijbedrijf óf plaatselijke aanpassing van zo’n gebied. We hebben LNV hier niet voor nodig. We willen dit graag o.l.v. de provinciebesturen doen. Gaan die daar niet op in, dan doen we het zelf, in een aantal voorbeeldgebieden met door onszelf ingehuurde onafhankelijke ecologische experts. Met een minister zonder krediet komen we niet verder. Wij willen vooruit! Verder blijven aanmodderen is geen optie. Daar zijn de natuur en landbouw beiden niet bij gaat. Dan zo nodig maar even zónder LNV en onder andere regie en met alle kracht die boeren- en tuinders en hun organisaties in zich hebben. In juli 2023 - dat was ook het tijdpad in de voorliggende plannen - gaan we de resultaten met het kabinet bespreken!


Handen of van het platteland: Haagse dictaten van tafel Wij staan voor het platteland, wij staan voor de land- en tuinbouw! Daarom geven we drie boodschappen mee: Den Haag: handen af van het platteland: we maken onze toekomt zelf in het gebied waar we wonen, werken en leven! Pas onhaalbare doelen, indicatoren (KDW) en tijd aan: we hebben ruimte, realisme en tijd nodig: laten we ons niet voor de zoveelste keer in onhaalbare trajecten storten! Haagse tekentafeltechniek overboord: we willen dat kaarten die van bovenaf over ons uitgestrooid worden van tafel. We beginnen van onderop in het gebied en willen ‘groene vinkjes’ voor natuur EN bedrijfseconomie! Op 22 juni organiseren boerenbelangenorganisaties een actiedag in Stroe. Het programma start om 12 uur. Meer informatie hierover volgt zeer binnenkort. Voor informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de boerenbelangenorganisaties. Hun logo’s vindt u in de zijlijn. Klik op de link hieronder voor het officiële PDF bestand!


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page