top of page

Overijssel legt aan drie veehouders dwangsommen op als ze hun veestapel niet inkrimpen

Drie Overijsselse veehouders hangt een dwangsom boven het hoofd omdat ze geen geldige natuurvergunning hebben voor de hoeveelheid ammoniak die ze uitstoten. Zij moeten hun veestapel inkrimpen.


Het gaat om bedrijven in Kampen, Den Velde (gemeente Hardenberg) en Haaksbergen. Deze veehouders opereerden legaal totdat de Raad van State in 2019 het Programma Aanpak Stikstof (PAS) afschoot. Tussen 2015 en 2019 was het voor boeren die wilden uitbreiden namelijk voldoende om daar alleen melding van te maken. Vandaar dat deze groep bekendstaat als PAS-melders.

Natuurorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) van Johan Vollenbroek spande begin dit jaar een zaak aan tegen meerdere Overijsselse bedrijven, waaronder twaalf PAS-melders. Volgens MOB stoten deze bedrijven meer ammoniak uit dan is toegestaan en zijn ze in feite illegaal. MOB eiste dat de provincies zouden optreden tegen deze bedrijven in plaats van ze te gedogen. De rechtbank ging daarin mee en oordeelde in mei dat de provincie moet handhaven.


Geen overtreding

Overijssel worstelt met deze uitspraak, omdat de PAS-melders volgens de provincie buiten hun schuld in een illegale situatie zijn beland. Desondanks zag de provincie in juni geen andere mogelijkheid dan in zeven gevallen alsnog op te treden. ,,Bij vier PAS-melders is intussen gebleken dat geen sprake is van een overtreding, omdat er minder dieren worden gehouden dan in de PAS-melding was aangegeven’’, zegt provinciewoordvoerder Jelmer Geerds.


Bij drie PAS-melders is wél sprake van een overtreding. Uit controles is gebleken dat voor een deel van de ammoniakuitstoot de vereiste toestemming ontbreekt. Deze bedrijven moeten hun veestapel inkrimpen, anders gaat de provincie dwangsommen opleggen. De boetes hebben een maximum van 30.000 tot 60.000 euro. De veehouderijen krijgen vier tot zes maanden de tijd om de bedrijfsvoering aan te passen aan de vergunde rechten.


Emoties

De Overijsselse bestuurders hebben persoonlijke gesprekken gevoerd met de betreffende ondernemers. ,,Juist omdat Gedeputeerde Staten zich realiseren dat deze boodschap emoties en meer onzekerheid kan oproepen’’, zegt Geerds. Via een eigen regeling, waarvoor 25 miljoen euro is vrijgehouden, wil de provincie stikstofrechten opkopen van bedrijven die uit eigen beweging stoppen. Met deze ‘stikstofruimte’ kan Overijssel de PAS-melders legaliseren. Zolang legalisatie nog geen feit is, geldt voor de provincie de plicht om te handhaven.

De situatie van de PAS-melders ligt gevoelig bij de boeren die protesteren tegen de stikstofmaatregelen van het kabinet. Organisaties als Agractie, Farmers Defence Force en LTO eisen dat deze bedrijven zo snel mogelijk worden gelegaliseerd. Nederland telt ongeveer 3500 PAS-melders. Het kabinet heeft toegezegd met een oplossing te komen. Stikstofminister Christianne van der Wal heeft hiervoor onlangs 250 miljoen euro gereserveerd. Met dat geld kunnen provincies vergunningsruimte kopen om PAS-melders te legaliseren.

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page