top of page

Pakken wat je pakken kan...

Bijgewerkt op: 7 mrt. 2021

Dit verhaal kreeg ik toegestuurd van Inge Borg (FDF) waarvoor dank. Het ziet er in de toekomst niet goed uit voor de agrarische sector.

Team Avin. Hans Ubbink.


Er is een schatting gemaakt. En volgens die schatting raakt de Nederlandse landbouw de komende 30 jaar ongeveer 633.000 hectare grond "kwijt". Afhankelijk van de plannen en mogelijkheden ligt het exacte aantal tussen de 402.500 en de 862.500 hectare. Die plannen bestaan uit: Nieuw bos en natuur: 226.000 ha. Duurzame energie: 370.500 ha. Woningbouw: 21.500 ha. Klimaatregelen: 15.000 ha. Totaal is dat bijna 1/3 van ons huidige landbouwareaal.


Dat is verdomde veel als je er zo even over nadenkt. Vooral als je er ook nog een ander bericht bij pakt. Het bericht dat het ministerie van LNV eigenlijk helemaal niet weet wat ze de afgelopen jaren eigenlijk allemaal precies hebben gedaan en op welke basis die besluiten zijn genomen.

We, Nederland, zou volgens hun berekeningen veel stikstofgevoelige natuur hebben. Daardoor zit dit land nu dan ook zo goed als op slot.

Nu is echter uitgekomen dat het ambtelijke LNV apparaat een "maandagochtend-blues" heeft die minmaal 5 werkdagen duurt.

Ze hebben er dus gewoon een zooitje van gemaakt. Zo hebben ze gewerkt met zwaar veroudert of niet toereikend kaartmateriaal. En is er zomaar 10.000 hectare "zoekgebied " ingetekend. Waar gespecialiseerde bureaus nog moeten zoeken naar stikstofgevoelige natuur. Maar waar nu al wel een soort van beperking op zit. Hoe krom is dat?


Ook liet men natuurorganisaties, als een kind in de snoepwinkel, vrijelijk hun natuurkaarten intekenen. Ze mochten gewoon "pakken" wat ze pakken konden. Waardoor er nu natuurgebieden van "wel" 13 m2 is staan ingetekend. De grootte van een gewone garage. Die echter wel een complete buurt op slot kunnen zetten.


Ook moet Nederland volgens het klimaatakkoord in 2030 35 terrawattuur aan "groene" energie creëren uit wind- of zonne-energie. Dat is, afhankelijk van de gekozen vorm, ongeveer zo'n 370.500 hectare voor duurzame energie. Men is nu nog aan het bestuderen of het zonne-kampen of windmolens moeten worden. En wat het huidige energie-net er nog bij kan hebben. Dat zijn serieuze vlaktes met zwarte platen.


Even een vraag zo tussendoor. Waar loop je in de zomer liever? Over 10 hectare grasland of door 10 hectare zonnepanelen? Precies!

Iets met weerkaatsing en opwarming. Wat is dan "groene" energie?

Logisch toch dat men dan extra grond nodig heeft? Voor gemaakte natuur, omheinde velden met glasplaten en woningen. Meest goede landbouwgrond.

Laat de ambtenaren, klimato"logen" en bureau-boswachters maar schuiven. Die boeren zijn voor hun slechts een bijzaak. Als je iets doet moet je het goed doen! Want 633.000 hectare grond is straks "gewoon" weg. Dat is nog eens, achteruit boeren......!


Jos Ubels FDF

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page