Veel vleesvervangers bevatten belangrijke voedingsstoffen die het lichaam niet kan opnemen, blijkt uit onderzoek.
Plantaardig eten was nog nooit zo populair.
En hoewel het voor de aarde goed nieuws is dat we meer groenten en minder vlees eten, is de toename van producten met plantaardige eiwitten niet per se een voordeel voor de gezondheid.
Veel vleesvervangers zijn namelijk bepaald niet de vitaminebommetjes die het etiket doet vermoeden.
Dat blijkt uit een Zweeds onderzoek naar 44 vegetarische producten die plantaardige eiwitten bevatten in plaats van de conventionele dierlijke eiwitten.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients.
Opname van mineralen wordt geblokkeerd
De onderzochte voedingsmiddelen bevatten voornamelijk eiwitten uit soja en erwten.
Volgens de onderzoekers waren er grote verschillen in voedingswaarde. Want hoewel veel van de producten veel voedingsstoffen bevatten, zoals ijzer en zink, is dat vaak in een vorm die het lichaam niet kan opnemen.
‘Over het geheel genomen was de geschatte opname van ijzer en zink uit de producten extreem laag. Dat komt doordat deze vleesvervangers veel fytaten bevatten, antinutriënten die de opname van mineralen in het lichaam remmen,’ zegt hoofdauteur Cecilia Mayer Labba van de Chalmers University of Technology in Zweden.
Fytaten, ook bekend als fytinezuur, komen voor in veel plantaardige voedingsmiddelen, waaronder zaden, noten, granen en peulvruchten – en ze hopen zich op als de plantaardige eiwitten worden geëxtraheerd voor gebruik in vleesvervangers.
Fytaten binden zich aan bepaalde mineralen in het spijsverteringskanaal, waardoor de opname van mineralen in de darmen wordt geblokkeerd.
Volgens de onderzoekers onderscheidt tempé, dat is gemaakt van gefermenteerde sojabonen, zich van andere vleesvervangers doordat het een grotere hoeveelheid ijzer bevat die wel goed door het lichaam kan worden opgenomen.
Dat komt doordat de fytaten worden afgebroken tijdens het fermentatieproces dat nodig is om tempé te produceren.
Comments