top of page

Rechter vernietigt natuurvergunning: 'uitbreidingen in de veehouderij vrijwel onmogelijk geworden'

Friesland heeft ten onrechte een natuurvergunning verleend voor de uitbreiding van een melkveebedrijf in Ee (FR). Dat besloot de voorzieningenrechter vrijdag. De zaak tegen het Friese provinciebestuur was aangespannen door Mobilisation for the Environment (MOB) en vereniging Leefmilieu. Volgens beide partijen zijn 'uitbreidingen in de veehouderij vrijwel onmogelijk geworden' door de uitspraak.


Een melkveehouder uit het Friese Ee vroeg een natuurvergunning aan voor de bouw van een nieuwe loopstal. Ondanks dat er meer koeien worden gehouden, is Friesland van mening dat de stikstofemissie niet toeneemt omdat er emissiereducerende technieken uit de RAV (Regeling Ammoniak en Veehouderij) -lijst worden toegepast. Dit is ook verplicht bij het verlenen van een nieuwe natuurvergunning.

In het nieuwe stalsysteem zou een roostervloer, voorzien van rubberen matten en composiet nokken met een hellend profiel, kunststofcassettes met kleppen in de roosterspleten en een mestschuif of mestrobot aangebracht worden, valt te lezen in de uitspraak.

Met dit stalsysteem zou volgens Friesland per dierplaats een lagere uitstoot optreden dan met een traditioneel stalsysteem. De ammoniakemissie beperking is gebaseerd op het snel verwijderen van urine, waardoor omzetting naar ammoniak niet zou plaatsvinden op de vloer, maar in de mestkelder, en daarnaast door reductie van de uitstoot van kelderlucht door afsluitkleppen.

MOB, en vereniging Leefmilieu wijzen op de onderzoeken die door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Wageningen Universiteit (WUR) in het verleden zijn gedaan. De conclusies van beide rapporten zijn dat er twijfels bestaan over de werking van emissiereductietechniek in rundvee, varkens- en pluimveestallen zoals luchtwassers.


Onzekerheid over werking

De rechter gaat met de milieupartijen mee en heeft daarom de vergunning vernietigd omdat 'onvoldoende zeker is dat de de emissie van het bedrijf in de vergunde situatie niet al toeneemt en aan de vergunning geen passende beoordeling ten grondslag is gelegd waarbij is beoordeeld wat de werkelijke emissie zal zijn, tot welke depositie die emissie zal leiden en wat de gevolgen van die depositie zullen zijn in het licht van de instandhoudingsdoelstellingen van de betrokken Natura 2000-gebieden', zo staat in de uitspraak.

MOB schrijft dat er vrijwel geen vergunning meer verleend kan worden voor veehouderij waarbij een beroep wordt gedaan op emissiereductietechniek. De uitspraak legt 'een bom onder het stikstofbeleid van minister Schouten', aldus de organisatie.

Advocaat Valentijn Wösten was namens MOB en vereniging Leefmilieu betrokken bij de zaak: . „Onze bestuurders geloven vaak in luchtkastelen als het om milieutechniek gaat. Het heilige geloof in milieutechniek is een smoes om geen keuzes te hoeven maken. Met de uitspraak van de rechtbank wordt daar een einde aan gemaakt.”

Spoedoverleg

Volgens Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland, heeft de uitspraak gevolgen voor de hele sector. „De uitspraak 12 maart 2021 van de voorzieningenrechter bij de Rechtbank Noord-Nederland is een keiharde tegenvaller voor de melkveehouder die geïnvesteerd heeft om stikstof te reduceren. En daarmee voor ons allemaal. Daarom wil LTO Nederland SPOED overleg met de minister", schrijft hij op Twitter.


Gevolgen PAS-melders

De milieuorganisatie schrijft dat 'met een klap' de interne saldering met de RAV-codes 'tot stilstand komt'. Volgens MOB heeft de uitspraak ook gevolgen voor de legalisering van de PAS-melders en niet-PAS-melders omdat zij ook gebruik maken van de RAV-lijst.

MOB is de organisatie waar ook Johan Vollenbroek werkzaam is die in 2019 met succes het Programma Aanpak Stikstof (PAS) aanvocht bij de Raad van State. Tientallen bouwprojecten kwamen toen stil te liggen.



1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page