top of page

'Risico op botbreuken neemt toe zonder vlees en zuivel'

Het dieet van veganisten bevat minder calcium en eiwitten dan het dieet van vleeseters, viseters of vegetariërs. Dit verhoogt het risico op breuken in heup, benen of wervels met 43 procent blijkt uit een onlangs gepubliceerd onderzoek dat werd uitgevoerd van 1993 tot 2001, in het medische tijdschrift BMC.

Vegetariërs en viseters hebben een verhoogde kans op breuken in de heup, zo blijkt uit een onderzoek onder 55.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk. Laura Wright, voorzitter van de afdeling voedingen diëtiek aan de Universiteit van Florida, legt uit dat eiwit en calcium de twee belangrijkste bouwstenen zijn van het bot. Naast de inname van calcium en eiwit speelt ook de Body Mass Index (BMI) een rol in dit verhaal. Veganisten en vegetariërs hebben gemiddeld genomen een lagere BMI dan vlees- en viseters. Ook in dit onderzoek was dat het geval. Uit het onderzoek komt naar voren dat mensen met een lagere BMI kwetsbaarder zijn wanneer ze vallen, omdat er sprake is van minder demping van de val.

Aanvullend onderzoek nodig

Aan dit onderzoek, dat werd uitgevoerd van 1993 tot 2001, deden met name blanke Europese vrouwen mee. Verder onderzoek is nodig, om vast te stellen of de uitkomsten ook gelden voor andere populaties, aldus Katherine Tucker, professor voedings epidemiologie aan de Universiteit van Massachusetts.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page